Održan sastanak s predstavnicima sektora tovnog govedarstva

Slika /slike/Priopcenja/Tovljači_090223.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u utorak, 8. veljače 2023. održala sastanak s predstavnicima sektora tovnog govedarstva okupljenima u Hrvatsku poljoprivrednu komoru i Udrugu za tov i uzgoj junadi Baby Beef na temu utjecaja rasta cijena poljoprivrednih inputa i tržišnih poremećaja na proizvodnju te aktualnosti u sektoru.

Proizvođači u sektoru govedarstva iznijeli su trendove na domaćem i stranom tržištu te su upozorili na visoke cijene poljoprivrednih inputa i njihovo višestruko povećanje, zatraživši dodatnu financijsku pomoć. Ustvrdili su da je nužno osigurati dodatna sredstva i mehanizme pomoći ovom sektoru i, između ostalog, omogućiti ubrzano i pravedno raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u kontekstu novih izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu, pri čemu su informirani o aktualnom statusu raspolaganja i dodatnim tumačenjima pojedinih odredbi Zakona, a koji će biti kontinuirano dostupni i ažurirani na stranicama Ministarstva poljoprivrede.
 
Najavljen je dodatni sveobuhvatni program pomoći koji će uključivati sektore mesnog i mliječnog govedarstva, kao i sve druge sektore kojima je pomoć potrebna s obzirom na okolnosti, a koji je u finalnoj fazi izrade te će ubrzano biti poslan na konzultacije proizvođačima te u postupak e-savjetovanja s javnošću. Dodatno, proizvođači su informirani da će preostali iznos predujma, neisplaćenih 30 % od ukupnog iznosa, biti isplaćen do kraja veljače, proizvodno vezana plaćanja do sredine ožujka te kompenzaciju za sudjelovanje u mjeri postizanja visokih standarda dobrobiti životinja tijekom travnja.
 
Predstavnici sektora tovnog govedarstva su još jednom iskazali interes za sudjelovanjem i predstavili poduzete napore za uključenjem u dobrovoljni nacionalni sustav označavanja „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ te pohvalili suradnji s Ministarstvom poljoprivrede po tom pitanju. Udruživanje proizvođača je još jednom istaknuto kao nužnost za razvoj sektora te je zaključeno da će se intenzivirati zajedničke aktivnosti s istim ciljem, da proizvođači budu konkurentniji i otporniji, a da se hrvatskim potrošačima osigura više domaće hrane po priuštivim cijenama.
 

Pisane vijesti