Otvoren Društveni dom i turističko-informativni centar u Lekeniku

Slika /slike/Priopcenja/Lekenik1_090223.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u četvrtak, 9. veljače 2023. godine, u nazočnosti izaslanika potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja generala Dragutina Repinca, predsjednice saborskog Odbora za poljoprivredu i zastupnice u Hrvatskom saboru Marijane Petir, državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željke Josić, zamjenika župana sisačko-moslavačkog Mihaela Jurića, načelnika Općine Lekenik Ivice Perovića i biskupa Sisačke biskupije Vlade Košića, sudjelovala na otvorenju rekonstruiranog Društvenog doma i turističko informativnog centra Lekenik. Riječ je o projektu realiziranom sredstvima iz Programa ruralnog razvoja namijenjenima za temeljne usluge i obnovu sela, a vrijednost odobrene potpore iznosi gotovo 982 tisuće eura.

Osim prostora za rad brojnih sportskih i civilnih udruga ovog područja i dodatnih sadržaja koje će ponuditi lokalnom stanovništvu, ovaj vrijedan projekt doprinosi atraktivnosti ruralnog područja i njegovom razvojnom potencijalu za niz aktivnosti. Između ostalog, informirat će posjetitelje i kreirati nove motive dolazaka turista kroz mogućnost održavanja manifestacija, izložba i sajmova.

„Sredstva Mjere 7 za temeljne usluge i obnovu sela poluga su razvoju lokalne infrastrukture i poboljšanju kvalitete života stanovništva ruralnog područja. Za vrijedne projekte ove mjere diljem Hrvatske isplatili smo ukupno 310,7 milijuna eura potpore, a samo u ovoj županiji u tu svrhu više 14,2 milijuna eura. Čestitam na uspješnoj realizaciji društvenog doma i turističko-informativnog centra koji će višestruko obogatiti kulturne i društvene sadržaje, ali i postati središnje mjesto za turističke aktivnosti, mjesto za promociju i jačanje turističkog identiteta Lekenika i Sisačko-moslavačke županije“, izjavila je ministrica Vučković još jednom naglasivši važnost ulaganja u obnovu i razvoj potresom pogođenih područja.

U Sisačko-moslavačkoj županiji raste interes poljoprivrednika za prijavom projekata Programa ruralnog razvoja te je do sada na ovom području odobrena potporu u iznosu od gotovo 180 milijuna eura, od čega je isplaćeno više od 154 milijuna eura. Kroz ovaj Program objavljena su i tri ubrzana i pojednostavljena natječaja Mjere 5 pomoću koje se obnavljaju potresom stradali poljoprivredni objekti, stada i proizvodni kapaciteti. Ukupno je riječ o odobrenom iznosu potpore većem od 6,8 milijuna eura, usmjerenih isključivo na obnovu poljoprivrede, pri čemu su prijave s trećeg natječaja još su u obradi, četvrti je u tijeku te je njime stavljeno na raspolaganje novih 2,6 milijuna eura, uz mogućnost povećanja alokacije, a rok za prijavu je 17. ožujka 2023. godine.

Pisane vijesti