Održan sastanak Vlade RH i predstavnika stočarskog sektora

Slika /slike/Priopcenja/Sastanak_stocari.jpg
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić održali su sastanak s predstavnicima stočarskog sektora. Teme sastanka bile su stanje na tržištu stočne hrane i energenata te procjena tržišnih kretanja, stanje otkupa mlijeka i živih svinja, strateške smjernice za povećanje obujma korištenja obnovljivih izvora energije na farmama te pregled donesenih mjera i prijedlozi novih mjera i aktivnosti. 

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na početku sastanka pozvao je sudionike na konstruktivan dijalog oko pronalaženja zajedničkih rješenja za tržišne poremećaje u sektoru stočarstva, pri čemu je istaknuo sve mjere pomoći koje je Vlada u protekle dvije godine izradila i realizirala u sektoru stočarstva u vrijednosti većoj od 400 milijuna kuna, uz raspoložive natječaje iz Programa ruralnog razvoja u vrijednosti većoj od 550 milijuna kuna.  

Na sastanku su predstavnici Vlade istaknuli povećanje potpora za dobrobit životinja na 220 milijuna kuna godišnje, uvođenje nove potpore za korištenje stajskog gnoja na oranicama vrijednu 80 milijuna kuna godišnje, kao i apel upućen Europskoj komisiji da ispita sve mogućnosti dodjele financijske potpore u cilju stabilizacije sektora stočarstva, kao i mogućih drugih mehanizama koji bi osigurali ravnopravni položaj naših proizvođača na globalnom tržištu, a koji je podržalo 15 zemalja članica.  

„Nacionalnim i EU sredstvima Vlada Republike Hrvatske će podupirati podizanje samodostatnosti i očuvanje likvidnosti stočarske proizvodnje“, poručio je premijer Plenković.  

Svi dionici u sektoru stočarstva dotaknuli su se aktualne problematike iz svoje tržišne perspektive i položaja u lancu opskrbe hranom, pri čemu su se svi sudionici sastanka složili da stočarska proizvodnja nije dugoročno održiva u ovim uvjetima dvostrukog udara na sektor - poskupljenja cijena stočne hrane i zadržavanje cijena finalnog proizvoda koji se plasira na tržište.  

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je kratkoročne mehanizme pomoći hrvatskim stočarima: „Već radimo na pripremi niza interventnih mjera, koje će u najkraćem mogućem roku biti na raspolaganju hrvatskim stočarima. Dugoročno, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, snažnijim brendiranjem hrane proizvedene u Hrvatskoj i prilagodbom mjera ruralnog razvoja, na način da će čvršće povezivati sve uključene u lanac opskrbe hranom, odgovorit ćemo na ove okolnosti i potrebe hrvatskog stočarstva“.


Naslovna fotografija: HINA

Pisane vijesti