Agro Oskar ide farmi krava obitelji Kuharić iz Zagorja

Slika /slike/Priopcenja/Zlata_vrijedan_2021.jpeg
Osmi Agro Oskar – priznanje za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u izboru Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede - odlazi u Zagorje, u Vinipotok, gdje Tomislav Kuharić ima farmu muznih krava simentalske pasmine i dnevno proizvode oko 900 litara mlijeka.

Za prehranu goveda Tomislav i njegova vrijedna obitelj na 61,17 hektar uzgajaju žitarice i krmno bilje. Da je pobjednik ovogodišnjega izbora, Tomislav Kuharić doznao je tek naknadno jer na današnju dodjelu zbog posla na farmi nije mogao doći pa je od ministrice poljoprivrede Marije Vučković, koja je iz zapečaćene kuverte na svečanoj završnici izbora održanoj na etno farmi Mirnovec u Samoboru pročitala njegovo ime, nagradu preuzela Tomislavova sestra Ana. 

Helmutu Fenzlu, predsjedniku Uprave SPAR Hrvatska – generalnog pokrovitelja izbora - na pozornici se pridružio Juraj Orehovec iz Velike Bukovice u Varaždinskoj županiji jer je poljoprivrednom gospodarstvu koje nosi ime njegova oca Željka u ovogodišnjem izboru pripalo drugo mjesto i nagrada od 20.000 kuna. 

Obitelj Orehovec bavi se uzgojem i preradom peradi. Vlasnici su najveće farme pataka u Hrvatskoj, a na peradarskoj farmi koja se prostire na 100.000 četvornih metara godišnje uzgoje 80.000 tisuća pataka, gusaka, pijetlova i kokoši. Imaju svoje mesnice, na gospodarstvu je i klaonica, a oko 1500 tona mesa njihovi su kapaciteti za uzgoj, klanje i preradu. Za prehranu peradi obrađuju oko 50 hektara zemlje. „Iznenađen sam. Čast mi je da je žiri izabrao nas.“ - kazao je Juraj Orehovec.

Treće mjesto i ovacije prisutnih na završnoj svečanosti osvojio je Ivan Palčić iz Vukovine kod Velike Gorice u Zagrebačkoj županiji. Naime, Ivan je stopostotni invalid i nakon prometne nesreće od prije petnaest godina u invalidskim je kolicima. No nije klonuo duhom i danas obrađuje oko 60 hektara zemlje, sije  kukuruz, pšenicu ječam i zob, uljanu repicu, soju i tritikale. Bavi se i izvlačenjem drva iz šume te prodajom drva za ogrjev. K tome je i član atletskog kluba Uspon iz Velike Gorice, baca disk, kuglu i koplje, ponekad zaigra i stolni tenis. Jedino što mu u životu nedostaje je – još zemlje.
Ivanu je osvojenu nagradu – ček na 10.000 kuna – uručio Mario Sedmak, urednik zabavnog programa na HRT-u, partneru projekta izboga za najbolji OPG. „Nisam očekivao, ali hvala svima koji su prepoznali naš rad i trud.“ kaže Ivan Palčić koji je u Samobor došao u pratnji mlađe sestre Dore.

I dok je u kategoriji izbora za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo bio 21 OPG, odnosno iz svake županije te Grada Zagreba po jedan, u kategoriji mlada nada u poljoprivredi natjecala su se tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva – Branka Pilaša iz Viškovaca u Požeško-slavonskoj županiji, Eve Marije Čurin iz Gdinja na otoku Hvaru i Ante Marlaisa iz Ponikava na Pelješcu. Odlukom žirija najbolja mlada nada u poljoprivredi je vinar i maslinar Ante Marlais kojemu je nagradu u iznosu od 10.000 kuna uručio zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Stjepan Blažević, ujedno i predsjednik žirija.„Drago mi je što smo tu i što je moje gospodarstvo primilo nagradu za najbolju mladu nadu.“ rekao je Ante koji je na svečanu završnicu u Samobor došao sa suprugom i dvjema kćerima.

O petoj su nagradi telefonskim glasovanjem odlučili čitatelji Večernjeg lista koji su imali prilike odabrati najbolji OPG između svih ovogodišnjih finalista. Njihova je odluka bila da nagrada – godišnja e-pretplata na Večernjak i tablet – ode na krajnji jug Hrvatske, u selo Zastolje u općini Konavle na obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Boškana Ucovića. „Baš mi je drago što su čitatelji Večernjaka izabrali nas.“ zadovoljno će Ucović koji na četiri hektara ima vinograde, maslinike, voćnjake i povrtnjake. Sa svoje 53 godine Ucović je najmlađi poljoprivrednik u selu. Od svih nominiranih on i njegova supruga Mara najdulje su putovali do etno Mirnovca, a još je ove godine na tome putu morao i prijeći i granicu u Neumu. Boškanu Ucoviću je nagradu uručio glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.

 
Foto: Boris Scitar / Večernji list / PIXSELL


Pisane vijesti