Održan sastanak ministrice poljoprivrede i kineske veleposlanice u RH

Slika /slike/Priopcenja/Galerije/Kina1.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u nazočnosti ravnateljice Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anite Sever-Koren, ravnateljice Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjane Karačić, ravnateljice Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renate Ojurović  te ravnatelja Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravka Baraća u utorak, 14. rujna 2021. godine, održala sastanak s veleposlanicom NR Kine u Republici Hrvatskoj Xu Erwen. Središnje teme online sastanka bile su ubrzavanje procedure ishođenja veterinarskih certifikata te mogućnosti izvoza svinjskog mesa u Kinu.

U bilateralnom smislu, suradnja s Kinom u području poljoprivrede vrlo je intenzivna od 2006. godine. Međutim, zahvaljujući inicijativi Kina + 17 i višegodišnjem trudu hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, 2019. godine potpisan je Protokol o veterinarskim i javnozdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske u Kinu, čime su ukinute sve prepreke prodaje hrvatskih mliječnih proizvoda na kineskom tržištu.

Uz razgovor o mogućnostima jačanja dosadašnje bilateralne suradnje u području poljoprivredne proizvodnje, ministrica Vučković se usredotočila na hrvatske zahtjeve prema nadležnom tijelu u Kini (GACC), vezano uz veterinarske certifikate za svinjsko meso i proizvode od svinjskog mesa, svježu i smrznutu tunu, med, goveđe meso i meso peradi, s naglaskom na izvoz tune i svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa iz RH u Kinu.

Naime, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u intenzivnoj je komunikaciji s GACC-om te je Hrvatska korak bliže pozitivnom ishodu procjene kao zemlje koja ima pravo na uvoz svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa u Kinu, s obzirom da je u lipnju 2020.  godine GACC obaviješten da je Svjetska organizacija za zdravlje životinja priznala Hrvatsku kao državu koja je službeno slobodna od klasične svinjske kuge.

U razdoblju od 2011. do 2020. godine, s ulaskom u EU, povećana je vrijednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Hrvatske u Kinu za 9 puta, dok se istovremeno više nego dvostruko smanjila vrijednost uvoza u RH iz Kine. Promatrano u odnosu na 2019. godinu, vrijednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz RH u Kinu u 2020. godini bilježi rast od čak 52 posto i iznosi gotovo 7 milijuna eura.

Pisane vijesti