Vučković na sastanku u Karlovačkoj županiji: Cilj je udružiti proizvođače i učiniti ih konkurentnijima

  • Slika /slike/Priopcenja/Galerije/2021_9_15karlovac.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u nazočnosti županice Karlovačke županije Martine Furdek Hajdin, gradonačelnika Grada Karlovca Damira Mandića, upravitelja proizvođačke organizacije Jabuka HR Luke Cvitana i lokalnih poljoprivrednika u utorak, 14. rujna 2021. sudjelovala na radionici u Karlovcu na temu uspostave proizvođačkih organizacija.

Nakon prezentacije Ministarstva poljoprivrede o mogućnostima i pogodnostima koje za proizvođače nosi udruživanje, Luka Cvitan je u ime proizvođača okupljenih u proizvođačku organizaciju Jabuka.hr izložio rad i pogodnosti takvog načina poslovanja u praksi, temeljen na činjenici da okuplja 20 proizvođača te gotovo 25 % ukupne hrvatske proizvodnje jabuka. Tijekom radionice poljoprivrednici su istaknuli svoje zahtjeve i nejasnoće koje vide kao potencijalnu prepreku u osnivanju proizvođačkih organizacija. Kao jedan od imperativa istaknuta je izgradnja nove skladišne infrastrukture koja će kroz provedbu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u dijelu koji se odnosi na jačanje kapaciteta proizvodnje u sektoru voća i povrća pomoći u stvaranju i jačanju proizvođačkih organizacija, a za provedbu tog dijela predviđeno je 616 milijuna kuna.
 
„Unatoč pomacima u broju proizvođačkih organizacija ne možemo biti zadovoljni. Udruženi proizvođači su okrupnjeni, snažniji, konkurentniji i otporniji na tržišne poremećaje. Putem skladišno – distribucijskih centara osigurat ćemo potrebnu infrastrukturu, putem Mjere 9 moguće je osigurati potporu za uspostavu i rad proizvođačke organizacije, dok se u novom programskom razdoblju Zajedničke poljoprivredne politike osobit naglasak stavlja na udruženja proizvođača, koja će svojim ciljanim djelovanjima u okviru operativnih programa provoditi sektorske intervencije te unaprijediti stanje u sektoru“, izjavila je ministrica Vučković.
 
U Republici Hrvatskoj trenutačno djeluju 22 priznate proizvođačke organizacije iz devet različitih sektora u deset županija, a okupljaju preko 700 primarnih proizvođača. Dosad je iz Programa ruralnog razvoja za Karlovačku ugovorena potpora u vrijednosti 762 milijuna kuna, a isplaćeno je 567 milijuna kuna.
 

Pisane vijesti