Na kolegiju županica i župana o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu

  • Slika /slike/Priopcenja/2021_9_16_kolegij.jpg
  • Slika
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek i ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandra Zokić u četvrtak, 16. rujna 2021. godine, sudjelovali su na kolegiju županica i župana Hrvatske zajednice županija u nazočnosti župana i predstavnika županija, državnog tajnika za cestovni promet, cestovnu infrastrukturu i inspekciju Tomislava Mikotića, pomoćnika ministra pravosuđa i uprave  Božidara Horvata te zamjenika gradonačelnika Grada Zagreba Luke Korlaeta. Na sjednici se između ostalog raspravljalo i o izmjenama i dopunama  Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a predstavnici hrvatskih županija su iznijeli konstruktivne prijedloge i stavove u cilju u postizanja konsenzusa kada su u pitanju izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Naime, Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu donosi skraćenje administrativnih procedura, transparentnost postupka i veće kontrole ugovornih obveza, pri čemu su sve izmjene i dopune u potpunosti usklađene s Nacrtom strategije poljoprivrede do 2030. te u konačnici potiču povećanje produktivnosti i stvaranje dodane vrijednosti, većim vrednovanjem onih vrsta poljoprivredne proizvodnje koje ostvaruju dodanu vrijednost.

U kontekstu legislativne potpore razvoju hrvatske poljoprivrede na kolegiju županica i župana naglašeno je kako je u prvom kvartalu sljedeće godine planirano donošenje novog Zakona o komasaciji. Između ostalih aktivnosti, Ministarstvo poljoprivrede je putem Nacionalnog plana za oporavak i otpornost 2021.-2026. prijavilo u okviru reformske mjere Unaprjeđenje sustava za restrukturiranje poljoprivrednog zemljišta i komasaciju kao investiciju Komasaciju poljoprivrednog zemljišta, u okviru koje je za komasaciju planirano 250 milijuna kuna.

Ovom reformskom mjerom kroz komasaciju  planira se ulaganje u poslove utvrđivanja stanja prije komasacije, analiza stanja i funkcionalnosti postojećih vodotokova, kanalske mreže, drenažnih sustava, analiza potrebe za navodnjavanjem i izgradnjom poljskih puteva, rješavanje imovinskopravnih odnosa na području  komasacije, drugih stručnih poslova za potrebe komasacije i provedbu komasacije na odabranim područjima. Provedba projekata planira se u razdoblju od 2022. do prvog kvartala 2026. godine, a iznosom alokacije predviđeno je okrupnjavanje 18.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Pisane vijesti