Odobren izvoz mliječnih proizvoda u Australiju

Slika /slike/Priopcenja/1952167e-903b-4cbd-bce4-ab31e25f932c.jpg


 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u nazočnosti ravnateljice Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjane Karačić u ponedjeljak, 27. lipnja 2022. godine, primila u nastupni posjet otpravnika poslova Veleposlanstva Australije u Republici Hrvatskoj Andrea Carla Biggia.  

Na sastanku je ministrica potvrdila primitak službenog dopisa Australije kojim se Republika Hrvatska stavlja na listu zemalja slobodnih od bolesti kvrgave kože goveda (BKK). Time su okončane dugotrajne opsežne procedure vezane uz odobrenje izvoza mliječnih proizvoda u Australiju te su usuglašeni veterinarski izvozni certifikati za mliječne proizvode, a Australija postala novo tržište za plasman hrvatskih mliječnih proizvoda.
 
Razgovaralo se i o pregovorima o Sporazumu o slobodnoj trgovini između Europske unije i Australije. Ministrica Vučković je naglasila važnost zaštite hrvatskih interesa te potrebu za uravnoteženim pristupom poljoprivrednoj i trgovinskoj politici u pregovorima. Na taj način bi se izbjeglo produbljivanje postojećih problema i stvaranje novih poremećaja u poljoprivrednom sektoru koji je ionako vrlo osjetljiv. Posebno su na sastanku istaknuti hrvatski defanzivni i ofanzivni interesi te značaj koji ima uključivanje hrvatskih proizvoda sa zaštićenim oznakama izvornosti/zemljopisnog podrijetla kao sastavnog dijela Sporazuma.
 
Ovim sastankom su dodatno potvrđeni prijateljski odnosi između Republike Hrvatske i Australije, s mogućnošću intenzivnije gospodarske suradnje u području trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.
 

Pisane vijesti