Od danas otvoreno još jedno tržište za izvoz hrvatskih mesnih proizvoda

Slika /slike/Priopcenja/01-174.jpg
Od 1. srpnja 2019. godine Hrvatskoj je omogućen slobodan izvoz mesnih proizvoda u Ukrajinu. Nakon nekoliko faza pregovora i činjenice da je Ukrajina bila u dugotrajnom postupku harmoniziranja svojih uvoznih pravila s međunarodnim standardima, tijekom Generalne skupštine OIE-a u Parizu ove godine uspjeli smo konačno finalizirati usklađivanje zahtjeva koji su sadržani u međunarodnom veterinarskom certifikatu. Tako od danas više nema veterinarsko-sanitarnih prepreka za izvoz mesnih proizvoda iz Hrvatske u Ukrajinu, a ukrajinsko nadležno tijelo ne traži poseban postupak odobravanja objekata za izvoz, već veterinarske certifikate koji prate pošiljke.
 
Ovo je rezultat dugogodišnjeg rada djelatnika Ministarstva poljoprivrede koji su dokazali da Hrvatska ima razvijen sustav sigurnosti i zdravstvene ispravnosti hrane te je sigurna zemlja za izvoz prehrambenih proizvoda. Čestitam svima na dobro odrađenom poslu, zato smo i tu da uklonimo sve izvozne prepreke našim prehrambenim tvrtkama i stvorimo priliku da svoje vrhunske proizvode plasiraju na nova tržišta.“,

- izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.
 
Podsjetimo, hrvatske prehrambene tvrtke prije nekoliko godina su iskazale interes za izvozom mesnih proizvoda u Ukrajinu, no ukrajinski uvjeti za uvoz nisu bili u skladu s međunarodnim standardima koje propisuje referentna organizacija za proizvode životinjskog podrijetla – Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) te s takvim uvjetima naši proizvođači ne bi imali pristup ukrajinskom tržištu ili bi bio bitno otežan. Stoga je Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo pregovore o veterinarsko-sanitarnim uvjetima temeljeći svoju poziciju na međunarodnim standardima i ekvivalentnosti kojom sustav kontrola koji se primjenjuje u EU i u Hrvatskoj pruža istu razinu sigurnosti i za Ukrajinu.
 
Treba svakako istaknuti i dobru volju Ukrajine koja je unatoč činjenici da s Europskom komisijom pregovara o harmoniziranju svih veterinarsko-sanitarnih certifikata za izvoz svih zemalja članica EU u Ukrajinu, uspjeh je time veći jer je Ukrajina pristala istovremeno voditi i bilateralne pregovore s Hrvatskom kako bi se ubrzao postupak i omogućio pristup hrvatskih proizvođača ukrajinskom tržištu.

Pisane vijesti