Ministar Tolušić obišao Đakovačku ergelu i lokalne poljoprivrednike

  • Slika /slike/Priopcenja/01-181.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić obišao je danas, 01. srpnja 2019. godine Državnu ergelu Đakovo i tom prigodom svečano otvorio završeni južni dio jahaonice. U 2018. godini Ministarstvo poljoprivrede je Državnoj ergeli Đakovo i Lipik dodijelilo 6 milijuna kuna namjenskih sredstava za dovršetak južnog dijela jahaonice i za nabavku poljoprivredne mehanizacije za unapređenje poljoprivredne proizvodnje koja se odvija na ergeli. Tim sredstvima je rekonstruirana građevina športsko – rekreacijske namjene, odnosno dio objekta prenamijenjen je u multimedijalni posjetiteljski centar, završen je južni dio jahaonice te se opremio interijer suvenirnice i ugostiteljskog objekta. Ergela Đakovo osnovana je 1506. godine, što je svrstava među najstarije ergele u Europi i govori o dugoj tradiciji uzgoja konja. Konji lipicanske pasmine na Ergeli se počinju uzgajati početkom 19. stoljeća. Danas Državna ergela Đakovo, za uzgoj konja koristi dvije lokacije – Pastuharnu, smještenu u srcu Đakova, i Ivandvor, kulturno dobro Republike Hrvatske. Osim uzgoja i selekcije, Ergela se bavi i dresurom konja čija kvaliteta se potvrđuje na brojnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu.
 
„Ponosan sam što što sam na čelu resora u čijoj je nadležnosti ovako respektabilna institucija, prepoznata u Europi i svijetu. Uzgojno-selekcijski rad, briga o uzgoju đakovačkih lipicanaca pod stalnim je nadzorom konjogojskih stručnjaka s ciljem napretka i očuvanja elitnog genetskog potencijala lipicanske pasmine u Hrvatskoj. Modernizacijom unaprjeđujemo i turistički potencijal koji sa konjogojstvom u ovom kraju ima veliki potencijal. Radit ćemo i dalje na očuvanju ove neprocjenjive vrijednosti i baštine Đakova, Slavonije i Hrvatske.“

- izjavio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.
 
Nakon ergele, ministar Tolušić obišao je obrt KERA-AGRO u Kućancima Đakovačkim koji vodi mladi poljoprivrednik Antonio Kerovac. Putem dva natječaja iz Programa ruralnog razvoja iz mjere 6 ovaj poljoprivrednik je ostvario potporu od 744.000 kn kojima će kupiti 100 ovaca za proizvodnju janjadi, poljoprivrednu mehanizaciju i poljoprivredno zemljište, a europskim novcem pokreće i uslužnu djelatnost  prijevoza, skladištenja te sušenja, za koje postoji potreba u ovom kraju.
 
Ministar Tolušić posjetio je i tvrtku Grube d.o.o. u Drenju koji vode bračni par Branko i Marija Kolak od 2001. godine. Bave se proizvodnjom mlijeka, a njihova farma ima 820 grla stoke, od toga preko 200 muznih krava koje daju više od 4.000 litara mlijeka dnevno, a obrađuju preko 300 ha površina pod žitaricama i jabukama. Pomoću mjere 4 Programa ruralnog razvoja krenuli su u veliku investiciju potpune automatizacije proizvodnje mlijeka robotima, od prehrane do mužnje za koju su ostvarili 4,9 milijuna kuna potpora, a projekt za obnovljive izvore energije u vrijednosti potpore od 218.000 kn je u fazi ugovaranja.
 
„Ovo su primjeri naše budućnosti u poljoprivredi, primjeri kako se može kad se hoće.  Vrijedni i radni ljudi su svoje znanje, volju i želju upregli u poljoprivredu – i u tome uspjeli. Dva različita poljoprivrednika, mali i mladi te veliki – rastu i razvijaju se u cilju dobrog poslovanja i rasta.“

- izjavio je ministar Tolušić.
 
 

Pisane vijesti