Novi slučaj influence ptica u domaće peradi – nema opasnosti za zdravlje ljudi

 Virus influence ptica podtipa H5N8 upravo je potvrđen na uginulim rasplodnim patkama u mjestu Sop Bukevski u blizini Velike Gorice, na farmi koja se bavi komercijalnim uzgojem pataka. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede upravo formira krizni stožer. Zaražena farma i valionica su zatvorene, a ugroženim područjem proglasit će se radijus od 3 kilometra od farme na kojem je virus potvrđen.

Sutra ujutro ekipe od desetak veterinara popisat će sve farme u četiri okolna sela kako bi se utvrdio broj peradi i napravila procjena prije početka eutanazije. Sva perad na zaraženoj farmi bit će eutanazirana, kao i perad u ekstenzivnim uzgojima u zaraženom području, a napravit će se i procjena opasnosti  ako ima još organiziranih uzgoja u krugu od 3 km.

Poduzimamo sve potrebne mjere izolacije zaražene peradi koja će nažalost morati biti eutanazirana. Naravno, vlasnike peradi ćemo obeštetiti kao i do sada“ - izjavio je ministar Tolušić te dodao da se „s influencom ptica na isti način bore i brojne druge zemlje u okruženju“.

Čim budemo imali više informacija izvijestit ćemo javnost.

Podsjećamo, influenca ptica (ptičja gripa) je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi.

Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad. Infekcija u ptica i peradi se širi preko iscjetka dišnog trakta, izmetom, lešinama uginulih ptica. Izmet oboljele ptice sadrži visoku koncentraciju virusa pa se njime može kontaminirati voda, oprema, krma, stelja, prijevozna sredstva, odnosno sve što dođe u kontakt s takvim izmetom, tako da je mogućnost horizontalnog prijenosa velika.

Sukladno važećem zakonodavstvu obveza posjednika životinja (svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja) je prijava sumnje na bolest veterinaru.

ZNAKOVI KARAKTERISTIČNI ZA BOLEST
Iznenadna uginuća peradi bez kliničkih znakova bolesti
Potištenost
Nakostriješenost perja
Značajan pad nesivosti i valivosti, loša  kvaliteta ljuske jajeta
Kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun
Edem glave i vrata
Cijanoza kreste i podbradnjaka
Sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu
Živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje)

Pozivaju se posjednici peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi.



Stranica