Influenca ptica u domaće peradi: utvrđen točan broj peradi – eutanazija započinje sutra

Virus influence ptica podtipa H5N8 (visoko patogeni soj) na uginulim rasplodnim patkama u mjestu Sop Bukevski u blizini Velike Gorice, potvrđen je na farmi „Valionica Radina“ koja se bavi komercijalnim uzgojem pataka. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede sinoć je izolirala naselje te formirala krizni stožer.

Zaražena farma i valionica odmah su zatvorene, a ugroženim područjem proglašen je radijus od 3 kilometra od farme na kojoj je virus potvrđen.

Mjesto događaja osigurava policija, a pristup farmi  je zabranjen.

Na zaraženoj farmi nalazi se 850 pataka, 70 kokoši, 3.000 pačjih jaja i 16.200 kokošjih jaja. Sva perad na zaraženoj farmi bit će eutanaziranaa jaja neškodljivo uništena. U okolnom području nema ni jedne druge farme koja se bavi komercijalnim uzgojem peradi. U tijeku je popisivanje farmi u okolnim selima kako bi se utvrdio broj peradi koja se uzgaja za vlastite potrebe, radi procjene prije početka eutanazije.

Eutanazija zaraženih životinja započet će sutra, u ponedjeljak, 16. siječnja 2017. godine, kada će tim od 16 veterinara s gravitirajućih veterinarskih organizacija i inspektora, s kompletnom zaštitnom opremom i motornim prskalicama s dezificijensima ući na zaraženu farmu i pokrenuti akciju.

Prije početka akcije, SUTRA ujutro, 16. siječnja 2017. godine oko 9 sati ispred kriznog stožera (Vatrogasni dom u Bukevju, Bukevje 80) medijima će se omogućiti snimanje priprema veterinarskog tima te izjave ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

DANAS, 15. siječnja 2017. godine u 17 sati, nakon što završe planirane aktivnosti kriznog stožera vezane uz procjenu proširenosti virusa, pomoćnik ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane Damir Agičić izvijestit će medije o utvrđenim činjenicama, ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede (Ulica grada Vukovara 78). 
Podsjećamo, influenca ptica (ptičja gripa) je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, ali nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. 

S ovim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a najviše su pogođene Francuska i Njemačka. Za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije zaražene peradi.Stranica