Ministrica Vučković uručila ugovore o EU potpori projektima u Vukovarsko-srijemskoj županiji

  • Slika /slike/Priopcenja/2021_2_20_VSZ2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u petak, 19. veljače 2021. godine, posjetila Vukovarsko-srijemsku županiju, pri čemu je uručila ugovore o sufinanciranju projekata iz Programa ruralnog razvoja stolarskoj radnji „Drvomont“ te obrtu „Kolarić“. Također, ministrica Vučković je održala radni sastanak s županom Vukovarsko-srijemske županije Božom Galićem i suradnicima na temu statusa Projekta Slavonija, Baranja i Srijem i ostalih resornih aktualnosti u županiji, a potom posjetila lokalne investicije ključne za razvoj poljoprivrede tog područja.

Ministrica Vučković je u posjetu Vukovaru uručila ugovor kojim je stolarskoj radnji „Drvomont“ dodijeljena potpora u vrijednosti od gotovo 600.000 kuna sredstava kroz operaciju 6.4.1. Programa ruralnog razvoja „Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“. Navedena ulaganja omogućit će nabavu CNC stroja s alatima te obavljanje novih zahvata u preradi drva, doprinijeti smanjenju količina otpada iz proizvodnje i posljedično smanjenju zagađenja okoliša. Uručivanjem ugovora odobrene potpore u vrijednosti većoj od 190.000 kuna obrtu Kolarić započela je realizacija još jednog projekta sufinanciranog sredstvima Programa ruralnog razvoja iste operacije na području Vukovarsko-srijemske županije, čime je omogućena nabava dostavnog vozila te širenje obujma djelatnosti kupnjom dva aparata za varenje. Navedeni obrt se bavi djelatnostima proizvodnje strojeva za poljoprivredu i šumarstvo, raspolaže osnovnom opremom za preradu metala iz kojega radi nošene i vučene poljoprivredne strojeve, a novim ulaganjima je omogućena izrada i prodaja tanjurača, sjetvospremača, teških drljača i vučenih tanjurača.  
 
„U Vukovarsko-srijemskoj županiji je do danas ugovoreno 3,4 milijarde kuna iz europskih poljoprivrednih fondova putem 23.705 ugovora, od čega se više od 128 milijuna kuna odnosi na razvoj poljoprivrednih gospodarstava i njihovog poslovanja putem 574 ugovora o potpori iz Mjere 6 Programa ruralnog razvoja. Posebno mi je drago bilo uručiti ugovore koji se tiču diverzificiranih i proširenih poljoprivrednih djelatnosti u ruralnim sredinama, a koja čuvaju postojeća i stvaraju nova radna mjesta. Želimo pokazati da postoji cijeli splet djelatnosti – tradicionalnih ili novih - koji doprinose opstanku lokalne zajednice i očuvanju demografske slike sela. U narednom razdoblju hrvatska poljoprivreda će imati na raspolaganju 5 milijardi eura koje će nam omogućiti da pomognemo domaćoj proizvodnji i dokažemo da pozitivni pomaci u poljoprivredi nisu samo slučajnost već kontinuirani uzlazni trend“, izjavila je ministrica Vučković povodom uručivanja ugovora.  
 

Nakon sastanka s predstavnicima regionalne samouprave i dodjele ugovora ministrica je posjetila Agrotehnološki centar za skladištenje i doradu povrtlarskih i voćarskih kultura i Drvno-tehnološki centar „Slavonski hrast“, strateške projekte ukupne vrijednosti 55 milijuna kuna financirane kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Projekt je pokrenut kako bi se odgovorilo na izazovne gospodarske, socijalne i demografske prilike u pet slavonskih županija te se osiguralo 18,75 milijardi kuna iz postojećih operativnih programa, Programa ruralnog razvoja 2014.-2020 i državnog proračuna za ulaganja u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve i energetiku na tom području. 
 
Također, ministrica Vučković je svoj boravak u Vukovarsko-srijemskoj županiji zaključila posjetima farmi kokoši nesilica u Soljanima te Centru kompetencija u Lovasu – lokalnim projektima važnima za rast i razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje.

Pisane vijesti