Ministrica Vučković u radnom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Slika /slike/Priopcenja/konavle.png
U posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u petak, 27. studenoga 2020., ministrica poljoprivrede Marija Vučković i državni tajnik Tugomir Majdak sudjelovali su na radnom sastanku na temu projekta Konavosko polje te posjetili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pero Vukić i vinarije Crvik i Dubrovački podrumi.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i načelnik Općine Konavle Božo Lasić sa suradnicima pozvali su na rješavanje imovinskopravnih odnosa na Konavoskom polju i predstavili poduzete korake te plan rješavanja. Ministrica Vučković nakon sastanka je izjavila kako će Ministarstvo poljoprivrede dati punu podršku projektu Konavosko polje.

"Gospodin Lasić je sa svojim timom već poduzeo određene korake u dijelu koji se odnosi na početnu projektno-tehničku dokumentaciju i idejno rješenje te nam ih je prezentirao, a mi smo se kao Ministarstvo poljoprivrede obvezali da ćemo vrlo skoro i konkretno podržati ovaj projekt, prvenstveno sufinanciranjem preostalog dijela dokumentacije, procjenom vrijednosti zemljišta, sudskog vještačenja i slično. Sljedeći korak su izmjene regulative koje se odnose na komasaciju koja je ušla u plan normativnih aktivnosti za narednu godinu. Taj zakon će se, na inicijativu juga Hrvatske, promijeniti i konačno s takvim izmjenama biti primjenjiv. Također, komasacija je bila, i bit će, dio Programa ruralnog razvoja i budućeg Nacionalnog strateškog plana. Vjerujem da ćemo ostvariti ovaj prvi pilot projekt Konavosko polje", izjavila je ministrica Vučković nakon sastanka.

Na sastanku s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave razgovaralo se  i o budućim projektima sufinanciranima iz EU fondova, koji će pomoći dodatnom razvoju županija i općina. Do sada je iz Programa ruralnog razvoja, mjere tržišne i izravne potpore te Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji  ugovoreno 457 milijuna kuna potpore i isplaćeno 339 milijuna kuna, pri čemu je području Općine Konavle dodijeljeno 30.5 milijuna kuna, a isplaćeno 14 milijuna kuna.

Pisane vijesti