Ministrica Vučković sudjelovala na videokonferenciji ministara poljoprivrede Višegradske skupine+4

Slika /slike/Priopcenja/sastanak ministri.jpg

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u nazočnosti ravnateljice Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anite Sever-Koren u srijedu, 21. travnja 2021. godine,  sudjelovala na videokonferenciji ministara poljoprivrede Višegradske skupine (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka) i Bugarske, Hrvatske, Rumunjske i Slovenije.

Teme sastanka bile su mogućnosti i izazovi za obiteljska poljoprivredna gospodarstva skupine nazočnih država u kontekstu strategije „Od polja do stola“, strateški planovi zajedničke poljoprivredne politike uz razmjenu iskustava u pogledu pripreme i načina pozivanja na preporuke Europske komisije, učinkovite akcije za povećanje organizacije poljoprivrednog sektora država te inicijativi BIOEAST.
 
Ministrica Vučković je tijekom video-konferencije u ime Hrvatske usvojila zajedničku Deklaraciju ministara poljoprivrede Višegradske skupine (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka) i Bugarske, Hrvatske, Rumunjske, o mogućnostima i izazovima poljoprivrednih gospodarstava u sklopu strategije „Od polja do stola” pri čemu je s nazočnim ministrima istaknula kako cijene inicijativu Europske komisije za stvaranje pravednog, zdravog, ekološki prihvatljivog i otpornog prehrambenog sustava, a u tom pogledu, Strategiju „Od polja do stola” koju je usvojila Europska komisija smatraju važnim korakom.

Također, tom prilikom ministrica poljoprivrede naglasila je već ostvareni napredak u provedbi ciljeva Strategije te dodala: „Hrvatska je pozdravila preporuke Europske komisije koje su objavljene u prosincu 2020. godine te koje ocjenjujemo kao korisne smjernice u izradi našeg strateškog Plana. Istovremeno, te preporuke ne mogu biti uvjet za odobravanje strateškog plana koji će biti fokusiran na prioritetne potrebe hrvatske poljoprivrede, uvažavajući pri tome zajedničke ciljeve EU“. Sličnu poruku iznijeli su i drugi ministri na sastanku koji su usvojili zajedničku izjavu o Strategiji.


Pisane vijesti