Drvoprerađivačima u Glini dodijeljeno prvih 1,4 milijuna kuna potpora za sanaciju šteta od potresa

  • Slika /slike/Priopcenja/SMŽugovori-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnicima Tugomirom Majdakom i Šimom Mršićem te ravnateljicom Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renatom Ojurović u utorak, 20. travnja 2021. godine, posjetila Sisačko-moslavačku županiju, pri čemu je u nazočnosti gradonačelnika Gline Stjepana Kostanjevića uručila prvih sedam Odluka o dodjeli potpore male vrijednosti za sanaciju šteta od potresa poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja u vrijednosti većoj od 1,4 milijuna kuna, za što je iz državnog proračuna osigurano ukupno 10 milijuna kuna.

Odluke koje je ministrica Vučković uručila dio su izvanredne pomoći drvoprerađivačima na pogođenim područjima Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, a u okviru Programa sufinanciraju se ulaganja u sanaciju šteta od potresa na proizvodno-poslovnom objektu, proizvodnoj tehnologiji i opremi te informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji.

Svjesni smo koliko je značajna uloga drvoprerađivača u gospodarstvu Sisačko-moslavačke županije te smo pristupili formiranju posebnih mehanizama pomoći za njih. Ove potpore, iako male vrijednosti, bit će ključne za nastavak rada i proizvodnje drvoprerađivača na potresom pogođenim područjima te su samo dio planiranih i provedenih mjera pomoći“,  izjavila je ministrica Vučković te dodala: „Kao što smo najavili, objavljen je novi natječaj za obnovu gospodarskih objekata, mehanizacije i proizvodnih površina na potresom pogođenom području, koji donosi značajna pojednostavljenja i promjene. Također, svakom poljoprivredniku će na raspolaganju pri podnošenju zahtjeva za potporu biti savjetnici Ministarstva poljoprivrede“.

Djelatnici Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a su od trenutka potresa na terenu u direktnom kontaktu s poljoprivrednicima, pri čemu su obišli na tisuće OPG-ova na potresu pogođenom području. U prvim tjednima poslije potresa isplaćena su poljoprivrednicima na potresom pogođenim područjima i gradu Vrgorcu 93 milijuna kuna izravnih plaćanja, sredstva  koja se odnose na područja s prirodnim ograničenjima i mjere koje obuhvaćaju plaćanja za tradicijske i izvorne pasmine. Također, formirana su skladišta za stočnu hranu koja se posredstvom djelatnika Ministarstva poljoprivrede kontinuirano osigurava poljoprivrednicima u potrebi, posredovano je pri izmještanju  i otkupu stoke po poštenim tržišnim uvjetima, osigurane su veterinarske usluge i cijepljenje te su, između ostalog, i izmješteni uredi Ministarstva poljoprivrede u Petrinju i Glinu.
 

Pisane vijesti