Ministrica Vučković pustila u rad novi mljekomat u Velikoj Gorici

  • Slika /slike/Priopcenja/2020_12_2mljeko.jpg
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u srijedu, 2. prosinca 2020., posjetila Veliku Goricu, gdje je pustila u rad treći mljekomat farme muznih krava PA-VITA  d.o.o. obitelji Pandek.  Supružnici Maja i Kristijan Pandek iz Sesveta vlasnici su uspješne tvrtke PA-VITA smještene u Rugvici i dobitnici drugog mjesta u projektu Zlata vrijedan. Njihova farma, vrijedna oko milijun eura, posjeduje 140 muznih krava simentalki te još 130 grla stoke, a dobiju gotovo 3 tisuće litara mlijeka dnevno. Projektom direktne prodaje mlijeka obitelj Pandek želi doseći prodaju trećine vlastite proizvodnje mlijeka, stoga je ovo njihov treći mljekomat, već drugi u Velikoj Gorici.

Zadruga Proizvodi sela, čija je obitelj Pandek član, okuplja 12 mljekara iz Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Krapinsko-zagorske županije te Grada Zagreba, od čega njih sedam ima 15 mljekomata i jedan siromat, pri čemu se godišnje na mljekomatima proda preko 1,6 milijuna litara mlijeka. Članovi Zadruge imaju i šest mini-sirana u kojima se dnevno preradi oko 2.500 litara mlijeka. Direktnom prodajom na ovakav način su članovi Zadruge na osam farmi otvorili 30 novih radnih mjesta.  

„Samoposlužni uređaji s domaćim poljoprivredno – prehrambenim proizvodima izvrstan su kanal prodaje i za samog poljoprivrednog proizvođača i za krajnjeg potrošača u kratkom lancu opskrbe. Proizvođaču omogućuje izravan plasman proizvoda i bolju cijenu, a krajnjem potrošaču domaći, kvalitetan svježi proizvod koji je stalno dostupan. Važnost ovakvog puta prodaje najviše je došao do izražaja u okolnostima poslovanja uzrokovanima pandemijom COVID-19. Mljekomati i slični samoposlužni uređaji od Nove godine moraju imati ugrađen novi softver za fiskalizaciju, što iziskuje ulaganja u prilagodbu. Pružit ćemo financijsku pomoć našim poljoprivrednicima koji posluju na ovakav način, a građane pozivam da kupuju domaće i piju hrvatsko mlijeko, od kojeg je čak 96% prvog razreda i visoke kvalitete“, izjavila je ovom prigodom ministrica Vučković.  

Za Program pomoći  je iz Državnog proračuna osigurano 500 tisuća kuna, a najviši iznos potpore koji se može dodijeliti po samoposlužnom uređaju je 5 tisuća kuna (do stvarnog troška na temelju vjerodostojnih dokaza o izvršenim plaćanjima u procesu fiskalizacije). Njegovi korisnici su poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika, čiji su samoposlužni uređaji odobreni i upisani u odgovarajući Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla.  

Program pomoći  je u postupku elektronskog savjetovanja koje će trajati do 5. prosinca 2020. godine.

Pisane vijesti