Ministrica Vučković održala sastanak s norveškim veleposlanikom u RH

Slika /slike/Priopcenja/IMG_8620.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave za ribarstvo Antom Mišurom i suradnicima u srijedu, 1. veljače 2023. godine, primila u nastupni posjet g. Haakona Blankenborga, veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj i suradnike. Glavne teme sastanka bile su uspostavljanje bilateralne suradnje između dvije zemlje u području akvakulture, konkretnije mogućnosti uvođenja novih tehnologija u akvakulturi te mogućnost uzgoja novih komercijalnih vrsta riba u Republici Hrvatskoj.

Ministrica je tom prilikom naglasila kako je akvakultura u Republici Hrvatskoj jedan od pokretača gospodarskog rasta, posebno u pogledu obalnog i ruralnog razvoja te ima veliki potencijal za daljnji održivi razvoj, što je istaknuto u Nacionalnom planu razvoja akvakulture za razdoblje do 2027. godine, vrijednom 88,4 milijuna eura.

Veleposlanik Blankenborg je iskazao spremnost Norveške i za prijenos znanja i iskustava na znanstvenom i obrazovnom nivou, kao i moguću primjenu financijskih mehanizama. S istim ciljem Veleposlanstvo Kraljevine Norveške uskoro planira organizirati i kick-off konferenciju u Zadru, a Ministarstvo poljoprivrede vide kao jednog od partnera.

Zaključno, ministrica se zahvalila veleposlaniku na otvorenosti za suradnju i naglasila kako će Ministarstvo poljoprivrede biti na raspolaganju za sve buduće korake, u cilju podizanja sektora akvakulture, ali i turizma i održivosti ekosustava na još veću razinu od postojeće.

Pisane vijesti