Ministrica Vučković na video-sastanku ministara poljoprivrede i ribarstva EU-a

  • Slika /slike/Priopcenja/Sastanak_ministara26042021.jpg
  • Slika

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u ponedjeljak, 26. travnja 2021. godine, sudjelovala na video-sastanku ministara poljoprivrede država članica EU. Glavna tema sastanka bila je rasprava o uredbama iz reformskog paketa Zajedničke poljoprivredne politike s obzirom da je cilj portugalskog predsjedništva završiti pregovore s Europskim parlamentom u svibnju. 

Razmijenjena su mišljenja o zelenoj arhitekturi nove ZPP i to posebno oko pitanja vezanih uz eko sheme, područja s prirodnim ili drugim ograničenjima te uvjeta dobre poljoprivredno okolišne prakse, a dio rasprave bio je usmjeren i na teme vezane uz ciljanost izravnih potpora i definicije aktivnog poljoprivrednika. 

Ministrica Vučković naglasila je da zelena arhitektura i novi model isporuke predstavljaju ključne elemente reforme te se moraju gledati kao cjelina kako bi se postigao konačni politički dogovor te da „novi ZPP treba temeljiti na fleksibilnosti za države članice kako bi one kroz svoje Strateške planove najbolje odgovorile na specifične potrebe svojih poljoprivrednika. Pri tome je važno izbjeći dodatna administrativna opterećenja, posebice za krajnje korisnike. Također se ne smijemo dovesti u situaciju gubitka neutrošenih sredstava, što je rizik koji je posebno izražen kod nove mjere eko shema“.  
 
Ministrica Vučković je izrazila nadu da će se ostvariti napredak u pregovorima s Europskim parlamentom o preostalim otvorenim pitanjima s ciljem pravovremenog postizanja sveobuhvatnog političkog dogovora o budućem ZPP-u.  
 
Također, održana je i rasprava o stanju na tržištu poljoprivrednih proizvoda, pri čemu je hrvatska delegacija označila ovu godinu kao vrlo izazovnu za proizvođače u mnogim sektorima. Ministrica je posebno istaknula potencijalndo negativne posljedice nedavnog mraza i hladnog vala koje bi se mogle značajno odraziti na proizvodnju pojedinih voćnih vrsta, a založila se i za mogućnost dodjele potpore poljoprivrednicima koji krumpir koriste za postrojenja na bioplin ili u druge industrijske svrhe umjesto plasmana na tržište.  
 
Provedena je razmjena mišljenja o poljoprivrednim pitanjima povezanima s trgovinom, a ministrica Vučković tom je prilikom pozdravila najavu da se putem trgovinskih sporazuma osigura da „naši trgovinski partneri primjenjuju jednaku visoku razinu zaštite okoliša, dobrobiti životinja, kao i prilikom korištenja pesticida odnosno u borbi protiv antimikrobne rezistencije“.  Dodala je kako se Hrvatskas obzirom na osjetljivost sektora, zalaže za odmjereni pristup u daljnjem otvaranju tržišta za uvoz i naglasila važnost priznavanja zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla na stranim tržištima.

Pisane vijesti