U Sisačko-moslavačkoj županiji otvoren vatrogasni dom vrijedan 7 milijuna kuna

  • Slika /slike/Priopcenja/DTMajdak1.jpeg
  • Slika

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak je s predsjednicom Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijanom Petir u ponedjeljak, 26. travnja 2021. godine, u nazočnosti načelnice Općine Majur Klementine Karanović i predsjednika DVD-a Majur Zdravka Bobetka svečano otvorio obnovljenu i rekonstruiranu zgradu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Majur, projekt vrijedan gotovo 7 milijuna kuna te financiran sredstvima Programa ruralnog razvoja.

Predmetnim ulaganjima provedena je značajna rekonstrukcija zgrade vatrogasnog društva u Općini Majur, uključujući novi krov i novi dio zgrade, a garaže u prizemlju koje svojom visinom nisu bile prikladne za suvremena vozila su prenamijenjene. Uz to, projekt obuhvaća uređenje okoliša - pješački i kolni pristup, parkiralište sa 19 parkirnih mjesta, hortikulturu i zelenilo, prilazni put, vatrogasni pristupni put i pješačke površine te svu stolariju i bravariju, nove elektroinstalacije, instalacije vodovoda i odvodnje, grijanja, kao i proširenu dvoranu za razne događaje čime će se vatrogasnom društvu, drugim udrugama, ali i svim mještanima ove općine osigurati bolji uvjeti za provedbu niza aktivnosti.
 
Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak ovom je prilikom izjavio kako je sve do sada realizirano, ali i ono što će tek biti realizirano, iz Programa ruralnog razvoja i strukturnih fondova, zalog da Hrvatska može bolje, kao i da hrvatski građani mogu bolje, a upravo to je pravi pokazatelj da kao punopravna članica EU koristimo na najbolji mogući način prednosti našeg članstva.“
 
Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković rekao je kako je „ovo povijesni trenutak jer su vatrogasci u Majuru uz podršku Općine prvi u Hrvatskoj obnovili i dogradili vatrogasni dom sredstvima iz Programa ruralnog razvoja“ te dodao kako su u prošle dvije godine za dobrovoljna vatrogasna društva nabavili 450 vatrogasnih vozila Programa ruralnog razvoja, kao i da će kroz slijedećih mjesec dana vatrogascima biti dodijeljeno još 200 vozila.
 
Mjera 7 Programa ruralnog razvoja RH namijenjena je općinama i gradovima, a financira pokretanje, poboljšanje te proširenje brojnih usluga koje lokalnom stanovništvu unapređuju kvalitetu života. Svrha natječaja je poboljšanje životnih uvjeta u ruralnim sredinama, doprinos atraktivnosti sela i njegovom razvojnom potencijalu za druge aktivnosti te poticanje rasta i društveno – ekonomske održivosti.
 
Do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Sisačko-moslavačkoj županiji isplaćeno više od 880 milijuna kuna od 1,1 milijardi kuna odobrene potpore. Od toga je u okviru Mjere 7 za temeljne usluge i obnovu sela ugovoreno 43 projekata vrijednosti veće od 137 milijuna kuna što uključuje, između ostalog, sedam ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, osam ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta te deset ulaganja u lokalnu infrastrukturu.

Pisane vijesti