U obilasku radova na Pelješkom mostu i posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji

  • Slika /slike/Priopcenja/VRH_1128.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Premijer Plenković je istaknuo da je Vlada za skoro 22 tisuće radnika u Dubrovačko-neretvanskoj županiji putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje omogućila isplate naknada za očuvanje radnih mjesta u visini od četiri tisuće kuna, što je ukupno oko 500 milijuna kuna.  Iskazao je zadovoljstvo da je na području Dubrovačko-neretvanske županije do sada ugovoreno gotovo sedam milijardi kuna europskih projekta.

Posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji predsjednik Vlade Andrej Plenković započeo je u Komarni obilaskom radova na gradnji Pelješkog mosta. Čestitao je izvođačima radova - tvrtkama China Road and Bridge Corporation i Hrvatskim cestama te izvođačima koji rade pristupne ceste - Strabagu i Avaxu.
 
"Danas smo po prvi puta imali prigodu prošetati se Pelješkim mostom, preostaje samo montirati još 24 elementa rasposnke konstrukcije, koje trebaju doći iz Kine tijekom svibnja", kazao je Plenković. Izvijestili su nas, dodao je kako će most s elementima rasponske konstrukcije biti spojen do listopada ove godine.
 
Radovi na Pelješkom mostu napreduju
 
"To znači da napredujemo i u tom trenutku ćemo ostvariti naš ključni cilj, ne samo povezivanja juga Hrvatske s ostalim dijelom Dubrovačko-neretvanske županije, već ćemo ostvariti teritorijalni integritet. To je dugoročno gledano najveće postignuće ovoga projekta, vrijednog 526 milijuna eura, koji se sufinancira europskim sredstvima", rekao je premijer.
 
Zahvalio je još jednom svima koji sudjeluju "u najvećem građevinskom pothvatu".   
 
Potom je predsjednik Vlade Plenković posjetio Dubrovnik, gdje se sastao s dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem i županom dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem. Na sastanku su bile i ministrice Marija Vučković i Nikolina Brnjac.
 
U izjavi medijima, premijer Plenković je kazao da se na današnjem sastanku razgovaralo o nizu tema koje su važne u suradnji između Vlade Republike Hrvatske, Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.
 
Izdvojio je nekoliko bitnih aspekata nastavno na Vladin posjet Dubrovniku tijekom veljače. "U međuvremenu je sukladno našem dogovoru organizirana hitna medicinska skrb, helikopter koji smo tada dogovorili je ovdje u Zračnoj luci u Dubrovniku i na taj način svakoga dana pomaže građanima u bilo kojoj situaciji koja se može dogoditi", rekao je Plenković
 
Predsjednik Vlade je kazao da se razgovaralo i o efektima porezne reforme, koja je omogućila veće prihode gradovima, općinama i županiji. Naglasio je da je to posebno važno u 2017. na ovamo, naročito za one gradove koji imaju nešto manje prihode od nekih drugih, poput Dubrovnika.
 
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji ugovoreno skoro sedam milijardi kuna europskih projekta
 
Dodao je da je s tim u vezi iskazano zadovoljstvo da je Vlada pomogla one jedinice lokalne i područne samouprave u cijeloj Hrvatskoj, a posebno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koje su zbog Covida 19 tijekom prošle godine imale pad prihoda. "I s te strane smo omogućili normalno funkcioniranje", kazao je Plenković.
 
Premijer je iskazao zadovoljstvo da je na području Dubrovačko-neretvanske županije do sada ugovoreno gotovo sedam milijardi kuna europskih projekta, rekavši da to pokazuje veliku agilnost i angažman županije, gradova, kao i svih drugih aktera.
 
Također, istaknuo je Plenković, Vlada je za skoro 22 tisuće radnika putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje omogućila isplate naknada za očuvanje radnih mjesta u visini od četiri tisuće kuna, što je ukupno oko 500 milijuna kuna.
 
"Na tom tragu su i naše aktivnosti kojima želimo omogućiti turističku sezonu na cijeloj hrvatskoj obali, a posebno ovdje", rekao je Plenković.
 
Izvrstan odaziv na cijepljenje turističkih djelatnika
 
Podsjetio je da je u dogovoru s ministarstvima turizma i zdravstva cijepljenje turističkih djelatnika krenulo upravo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, "i to s izvrsnim odazivom". 
 
"Danas smo razgovarali da se u najskorijem roku procijepe svi oni turistički djelatnici koji to žele. I u tom pogledu će Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva dostaviti odgovarajući broj cjepiva u Dubrovačko-neretvansku županiju", rekao je Plenković.
 
Premijer je izrazio zadovoljstvo i napretkom razgovora s različitim avioprijevoznicima za Zračnu luku Dubrovnik, koji su na tragu zdravstvene sigurnosti, omogućavanja odgovarajućih testova i nastavkom rada na razini Europske unije o zajedničkoj putovnici, koja će, kazao je Plenković, omogućiti svima koji su preboljeli bolest, testiranima i cijepljenjima da normalno putuju iz zemlje u zemlju i koriste sve pogodnosti koje su prije Covida bile uobičajene.

Pisane vijesti