Ministrica Vučković na obilježavanju Dana Općine Farkaševac

Slika /slike/Priopcenja/f2022.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u petak, 15. srpnja 2022. godine, u nazočnosti saborskog zastupnika i izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Tomislava Okroše, zamjenika župana Zagrebačke županije Ervina Kolareca, načelnika Općine Pušća Filipa Bernardića te načelnika Općine Farkaševac i domaćina Matije Copaka sudjelovala na svečanosti obilježavanja Dana Općine Farkaševac i otvorenju manifestacije „Ljeto u Farkaševcu“. 

Ministrica Vučković se na svečanosti obilježavanja Dana Općine Farkaševac zahvalila domaćinima na pozivu i čestitala uspješnu organizaciju manifestacije „Ljeto u Farkaševcu“, svim stanovnicima njihov dan, a Udruzi umirovljenika Općine Farkaševac i članu DVD Farkaševac Zlatku Potočiću na njihovom važnom doprinosu unapređenju lokalne sredine i društvene zajednice za koji su im dodijeljene nagrade. 

Ministrica se također osvrnula i na čvrstu suradnju Vlade i Ministarstva poljoprivrede i lokalnih samouprava u naporima da se poboljša kvaliteta života na hrvatskom selu i potakne ostanak stanovništva na područjima koja su izložena depopulaciji istaknuvši kako je „kroz Program ruralnog razvoja u županiji isplaćeno gotovo 668 milijuna kuna od preko 888 milijuna kuna odobrene potpore, od čega je u Općini Farkaševac ugovoreno 18 milijuna i isplaćeno 16 milijuna kuna, uključujući projekte Mjere 7 za koje je odobreno i isplaćeno 5,4 milijuna kuna te u okviru koje je sufinancirana izgradnja prijeko potrebnog dječjeg vrtića“. 

Ulaganja u okviru Mjere 7 odnose se na temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima, pri čemu je u ovoj županiji ugovoreno više od 145 milijuna kuna i isplaćeno 83 milijun kuna, što uključuje i 9 ulaganja u vrtiće u vrijednosti odobrene potpore gotovo 54 milijuna kuna, 10 ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta za koje je odobreno 33 milijuna kuna, 4 ulaganja u  društvene i kulturne centre u ukupnoj vrijednosti odobrene potpore 18 milijuna kuna, a odobreno je i više od 6 milijuna kuna za ulaganje u vatrogasni dom. 

Ukupna poljoprivredna proizvodnja na području Zagrebačke županije odvija se na više od 65 tisuća hektara, a među vodećim je županijama u Hrvatskoj u proizvodnji mlijeka, jaja, grožđa i vina, po brojnosti rodnih trsova i stabala voća, kao i po površinama pod povrćem te broju goveda, svinja i kokoši nesilica. 

Pisane vijesti