Ministrica Vučković i ministar ruralnog razvoja i prehrane Helenske Republike Avgenakis na obilježavanju Svjetskog dana šuma

Slika /slike/Priopcenja/Šume.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u četvrtak 21. ožujka 2024. godine u nazočnosti ministra ruralnog razvoja i prehrane Helenske Republike Lefterisa Avgenakisa, državnih tajnika Mladena Pavića i Zdravka Tušeka sudjelovala na obilježavanju Svjetskog dana šuma u organizaciji Hrvatskih šuma na čelu s predsjednikom uprave Nediljkom Dujićem u Zagrebu.

"Svjetski dan šuma prilika je da se javnost podsjeti na važnost očuvanja šuma i njihove uloge u održavanju ekološke ravnoteže i kvalitete života svih nas. Organizirali smo razne događaje kako bismo educirali građane o općekorisnim funkcijama šuma, važnosti njihove zaštite te održivom korištenju šumskih resursa. Šumama u Republici Hrvatskoj gospodari se na održiv način, a naše šumske sastojine primjer su prirodnosti kako u Europi, tako i svijetu", izjavio je predsjednik uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković tom je prilikom čestitala svim hrvatskim šumarima na svemu što čine, a posebno na očuvanju naših ekosustava i bioloških resursa. Izjavila je da je današnji dan prilika da se osvijesti važnost šuma za sve stanovnike planeta jer su zaslužne za čisti zrak, tlo i čiste vode, sprječavanje erozije i ublažavanje klimatskih ekstrema. „Ministarstvo poljoprivrede nastoji doprinijeti naporima Hrvatskih šuma, koje gospodare s tri četvrtine hrvatskih šuma, koje su u državnom vlasništvu. Podupiremo njihove napore nizom sredstava općekorisnih funkcija šuma kao i odličnom suradnjom. Čestitam predsjedniku uprave Hrvatskih šuma Nediljku Dujiću na certifikatima FSC®  i SURE koji svjedoče o dobrom gospodarenju i dobrom stanju naših šuma kao i upravi Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatskom šumarskom institutu i Hrvatskom lovačkom savezu s kojima
Ministarstvo poljoprivrede ima odličnu suradnju. Posebna zahvala hrvatskim vatrogascima na svemu što čine i na svim naporima koje ulažu kako bi zaštitili ovaj vrijedan prirodni resurs. Čuvajmo naše šume, jer ćemo tako sačuvati naše vrijedno prirodno bogatstvo“, kazala je ministrica Vučković.

„Čast mi je što danas s vama slavim najvažniji dan, Svjetski dan šuma. Obaveze svih zemalja članica EU su da svi zajedno surađujemo u suočavanju s klimatskim promjenama. Osim odnosa i veza između dvije država i dva naroda, želim naglasiti i zahvaliti na izvrsnoj suradnji koju imamo s Ministarstvom poljoprivrede i ministricom Vučković. Uvijek u svojim izlaganjima imam jednu važnu poruku, a to je da zaštitimo europske poljoprivrednike, sačuvamo i održimo što je moguće više šuma koje su naše bogatstvo“, rekao je grčki ministar ruralnog razvoja i prehrane Avgenakis.

Hrvatske šume su tom prilikom građanima podijelile i male sadnice jele kako bi ih posadili u svoja dvorišta, vrtove i okućnice, potičući građanstvo na aktivno sudjelovanje u očuvanju okoliša.
Obilježavanju Svjetskog dana šuma prisustvovali su dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Josip Margaletić, predsjednik Akademije šumarskih znanosti Igor Anić i brojni građani.
 

Pisane vijesti