Na sjednici Vlade usvojeni gotovo 65 milijuna eura vrijedni programi za poljoprivrednike

Slika /slike/Priopcenja/slika vlada.jpg
Na 294. sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 20. ožujka 2024. godine usvojeni su gotovo 65 milijuna eura vrijedni programi potpore za proizvođače u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda, voćarstva, stočarstva, ratarstva, kao i za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi te zbrinjavanje napuštenih, izgubljenih i privremeno oduzetih domaćih životinja. Na prijedlog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na sjednici je odobren i Program Obrtna sredstva za mala gospodarstva u sektoru poljoprivrede i prerade koji se financira iz Strateškog plana te je vrijedan 17 milijuna eura.

Program se provodi u suradnji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva poljoprivrede, HAMAG-BICRO-a i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a omogućit će povoljne zajmove za osiguranje likvidnosti i obrtna sredstva po sljedećim uvjetima: iznos kredita 1000-25 000 eura, kamatna stopa 0,5 % i poček godinu dana.

Program državne potpore sektoru stočarstva zbog narušenog proizvodnog potencijala vrijedan je više od 18 milijuna eura, a odnosi se na potpore za obnovu narušenog proizvodnog potencijala u sektoru mliječnog govedarstva, ovčarstva i kozarstva, potpore malim mljekarama za nadoknadu troškova sabiranja mlijeka za razdoblje do 2026., potpore županijskim programima u sektoru mliječnog govedarstva u razdoblju do 2026., sufinanciranje rada uzgojnih udruženja u području stočarstva za razdoblje do 2026. te potporu za ublažavanje gubitaka nastalih u objektima za klanje svinja i preradu svinjskog mesa na području zone ograničenja.

Usvojen je i 14,8 milijuna eura vrijedan Program državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi kako bi se osigurao kontinuitet pomoći i unaprijedio uzgoj u sektoru mliječnog govedarstva i sektoru svinjogojstva, proizvodnja duhana, maslinovog ulja te očuvala proizvodnja domaćih i udomaćenih sorti poljoprivrednog bilja. 

Program državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda u 2024. godini, vrijedan 6 milijuna eura, ima za cilj pružiti potporu subjektima koji djeluju u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda kako bi se ublažila iznimno velika povećanja cijena energenata koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihovog poslovanja. Potporom iz ovoga Programa nastoje se sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost subjekata koji djeluju u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda i održati proizvodnju.
Proizvodnja voćarskih i ratarskih kultura u Republici Hrvatskoj predstavlja važnu gospodarsku djelatnost i značajan je izvor prihoda hrvatskih poljoprivrednika; na današnjoj sjednici Vlade usvojen je 20,3 milijuna eura vrijedan Program državne potpore za proizvođače u sektorima voćarstva i ratarstva u cilju zaustavljanja negativnih trendova u proizvodnji pojedinih vrsta voća, kao i u svrhu kompenzacije rasta troškova proizvodnje u sektoru ratarstva. 

Programom potpore za zbrinjavanje napuštenih, izgubljenih i/ili privremeno oduzetih domaćih životinja za razdoblje do 2026. godine osigurava se financijska pomoć u iznosu od ukupno 450 tisuća eura jedinicama lokalne samouprave naknadom dijela troškova kojom se omogućava adekvatno privremeno zbrinjavanje domaćih životinja.

Dodatno, usvojen je 5 milijuna eura vrijedan Program državne potpore za kompenzaciju smanjenje vrijednosti tovnih svinja isporučenih na klanje iz zone ograničenja III uslijed primjene posebnih mjera za kontrolu afričke svinjske kuge.
 
Foto: HINA
 
 

Pisane vijesti