Bilateralni sastanak ministrice Vučković i ministra za ruralni razvoj i prehranu Helenske Republike Avgenakisa

Slika /slike/Priopcenja/1081ff15-352d-493f-b966-19c7695a3acf.JPG
U četvrtak 21. ožujka 2024. u Ministarstvu poljoprivrede održan je bilateralni sastanak ministrice poljoprivrede Marije Vučković i ministra za ruralni razvoj i prehranu Helenske Republike Lefterisa Avgenakisa, koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj. Slijedom intenzivne suradnje dvoje ministara u okviru AGRIFISH Vijeća, na sastanku u Zagrebu potvrđen je zajednički interes u nizu pitanja, uključujući krizno upravljanje u poljoprivrednom sektoru, utjecaju klimatskih promjena te suradnju institucija.

Govoreći o temama od zajedničkog interesa u sektoru poljoprivrede, ministrica Vučković naglasila je kako se Hrvatska zauzima za pojednostavljenje provedbe mjera Zajedničke poljoprivredne politike te prijedlog uspostave efikasnog i fleksibilnog mehanizma financijske potpore poljoprivrednicima u slučaju kriza. Podsjetila je i na aktivnu ulogu Hrvatske i Grčke u provedbi Zelenog plana, istovremeno ukazujući na nužnost zadržavanja konkurentne proizvodnje hrane.
 
Ministar Avgenakis je na početku zahvalio hrvatskoj Vladi na pomoći koju je poslala za vrijeme požara i poplava koje su prošle godine pogodile Grčku. Vezano uz upravljanje kriznim situacijama, Grčka podržava hrvatski zahtjev za mogućnosti korištenja do 2 posto omotnice za pomoć poljoprivrednicima u krizama, kao i smanjenje kontrola kod malih poljoprivrednika.
 
Od konkretnih područja bilateralne suradnje izdvojen je sektor agruma, a na sastanku je ukazano i na mogućnost suradnje savjetodavnih tijela dviju država. Nadalje, početkom veljače je počeo funkcionirati referentni centar za praćenje morskih organizama sa sjedištem na Kreti. To je prvo takvo tijelo koje prati životne procese u morima pa je predloženo da se i u ovom području razvije bilateralna suradnja. Grčka vidi i mogućnost veće trgovinske suradnje, osobito u području voćarstva te zaštićenih proizvoda.
 
Dvoje ministara se složilo kako Hrvatska i Grčka imaju jako dobre odnose na svim razinama, a suradnja je uspostavljena i u okviru političke grupacije EPP te MED 9 platforme, dok se grčki ministar zahvalio ministrici Vučković na organizaciji rada unutar EPP skupine ministara poljoprivrede. 
 
Uz ministricu Vučković na sastanku su sudjelovali državni tajnici Mladen Pavić i Zdravko Tušek, ravnateljica Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anita Sever-Koren, ravnateljica Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Željka Gudelj Velaga i ravnatelj Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Mladen Fruk.
 
Uz ministra Avgenakisa na sastanku su sudjelovali veleposlanica Helenske Republike u Republici Hrvatskoj Antonia Katzourou, savjetnica ministra Georgia Chondroleou, pomoćnica ministra za europske i međunarodne poslove Eirini Maria Fournaraki te savjetnik za ekonomsko komercijalne poslove Michail Charokopos.
 
Službeni posjet grčke delegacije Hrvatskoj nastavljen je sudjelovanjem na manifestaciji povodom Svjetskog dana šuma u organizaciji Hrvatskih šuma te obilaskom Međimurske županije. 

Pisane vijesti