Ministrica Marija Vučković na Vijeću EU ministara poljoprivrede i ribarstva u Bruxellesu

Slika /slike/Priopcenja/2020_07_20_a1.jpg
Danas, 20. srpnja 2020. godine u Bruxellesu je održano prvo fizičko Vijeće EU ministara poljoprivrede i ribarstva od izbijanja pandemije uzrokovane virusom COVID-19, te prvo pod predsjedanjem Savezne Republike Njemačke.
 
Ministrica Marija Vučković predstavljala je Republiku Hrvatsku.
 
Prva točka dnevnog reda bilo je predstavljanje radnog programa njemačkog predsjedništva Vijećem Europske unije u okviru kojeg će najveći naglasak biti na pandemiji COVID-19 i njezinim zdravstvenim, ekonomskim i socijalnim posljedicama. Od ostalih važnih tema njemačko predsjedništvo istaknulo je višegodišnji financijski okvir, zaštitu klime, digitalnu transformaciju, vladavinu zakona i uloge Europe u svijetu. Fokus će također biti i na pregovorima o oblikovanju budućeg odnosa EU i Ujedinjenog Kraljevstva.
 
Potom je uslijedila razmjena mišljenja o strategiji Europske komisije „Od polja do stola“ te njezinom odnosu prema zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP). Naglasak ove rasprave stavljen je na usuglašavanje općih ciljeva i pristupa strategije od „Polja do stola“ i reformskog paketa Zajedničke poljoprivredne politike te način i izazovi provedbe ovih politika. Ministrica Vučković u svojem je izlaganju naglasila da postoji niz otvorenih pitanja vezanih uz provedbu navedene strategije te je podsjetila da je na dosadašnjim sastancima Vijeća, osim načelne potpore ideji, već naglašavamo da je za ostvarenje ciljeva nužno osigurati dostatna financijska sredstva s ciljem zaštite položaja proizvođača, ali i zadržavanje razine konkurentnosti europskih poljoprivrednih proizvođača u odnosu na one iz trećih zemalja.
 
Ministri su u poslijepodnevnom dijelu sjednice razmijenili mišljenja o zelenoj arhitekturi Zajedničke poljoprivredne politike nakon 2020. godine s naglaskom na eko-sheme,  minimalnom postotku neproizvodnih područja i elementima standarda dobre poljoprivredne i okolišne prakse. Češka delegacija je vezano uz ovu točku dnevnog reda predstavila zajedničku izjavu o reformi ZPP-a u svjetlu Europskog zelenog plana, strategije „Od polja do stola“, Strategije bioraznolikosti i COVID pandemije, koju su potpisali ministri država Višegradske skupine (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka) te Bugarske i Rumunjske.
 
Na samom kraju sjednice Vijeća povjerenik Europske komisije za poljoprivredu, Janusz Wojciechowski ministre je izvijestio o stanju na tržištu poljoprivrednih proizvoda.
 
„Nakon gotovo šest mjeseci ponovno smo se uspjeli okupiti u Bruxellesu. Danas smo razgovarali o iznimno važnim temama za budućnost proizvodnje hrane u Europi, a to su prije svega međuovisnost buduće Zajedničke poljoprivredne politike i strategije „Od polja do stola“ kao i ostalih ambicija Europskog zelenog plana. Načelne ideje i ciljeve svi podržavamo, no tražimo odgovore na ključna pitanja kako bi i proizvođačima i potrošačima, ali i administraciji olakšali proces prilagodbe na zeleniju Uniju kakvu smo se dogovorili da želimo. Ovdje je potreban holistički pristup i nećemo se zadovoljiti parcijalnim odgovorima i rješenjima. Rasprava je bila iznimno zanimljiva i vjerujem da će dati određeni smjer za buduće korake.“  - izjavila je ministrica Marija Vučković u Bruxellesu.

Pisane vijesti