Migracija podataka na novi FIS sustav

Slika /slike/Priopcenja/fis26102022.jpg
Dana 23. travnja 2022. godine na snagu je stupio novi Zakon o održivoj uporabi pesticida („Narodne novine“, br. 46/22.) (u daljnjem tekstu: Zakon). Kako bi njegova provedba bila u potpunosti omogućena, Fitosanitarni informacijski sustav (u daljnjem tekstu: FIS) je nadograđen.

Dana 2. studenog 2022. provest će se migracija svih postojećih podataka u novi FIS sustav te se mole svi korisnici FIS-a da 2. studenog ne upisuju ništa u stari FIS, jer podaci koji budu uneseni nakon 31. listopada 2022. neće biti prebačeni u novi sustav.
 

Od 3. studenog 2022. bit će aktivan novi FIS na sljedećim linkovima:
Javni portal: https://fis.mps.hr/
Zatvoreni dio sustava – pristup putem portala https://epoljoprivreda.mps.hr/ - prijava putem NIAS-a te odabirom ulaza u sustav FIS.
 

Izobrazba i ukidanje iskaznica
 
Kao i do sada, sukladno Zakonu svi profesionalni korisnici, distributeri i savjetnici moraju imati zadovoljavajuće znanje o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida. Znanja se stječu izobrazbom koju provode provoditelji izobrazbe, kako je propisano člankom 10. Zakona, ili na drugi način (izuzeća u priznavanju izobrazbe kako je propisano člankom 12. Zakona).

Sukladno članku 14. Zakona provoditelji izobrazbe obvezni su polaznicima izdati potvrdu o završenoj izobrazbi generiranu iz FIS-a (u daljnjem tekstu: potvrda) kojom potvrđuju znanje o područjima izobrazbe.
 
Zakonom se uvodi uporaba elektroničkih vjerodajnica odgovarajuće razine za pristup Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) te će se uspostavom tog sustava, a u skladu sa člankom 30. Zakona, uvidom u FIS provjeravati statusi korisnika.
Sukladno članku 31. Zakona do uspostave vjerodajnica svi profesionalni korisnici, distributeri i savjetnici, kao i ovlašteni predavači, moraju imati iskaznicu koju Ministarstvo izdaje na temelju potvrde o završenoj izobrazbi.
 
Slijedom navedenog, obavještavamo Vas da je s 1. siječnja 2023. godine planiran prelazak na uporabu vjerodajnica te da time više neće biti potrebe za izradom i posjedovanjem iskaznica.
 
Stoga, u cilju koordiniranog prelaska sa iskaznica na uporabu vjerodajnica, za edukacije o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida svih profesionalnih korisnika, distributera i savjetnika koje će se održati nakon 1. studenog 2022. godine, više se neće naplaćivati izrada iskaznica već samo trošak izobrazbe i održavanja ispita. Nakon tog datuma iskaznice se više neće izdavati.
 
Važno je naglasiti da profesionalni korisnici, distributeri i savjetnici potvrdom o položenom ispitu dokazuju svoje pravo, kao i u slučaju gubitka vjerodajnice/iskaznice do izdavanja nove vjerodajnice/iskaznice kako je propisano stavkom 3. članka 30. i stavkom 5. članka 31. Zakona te u slučaju da polaznici izobrazbe u nekom periodu do uspostave sustava vjerodajnica nemaju iskaznice, potvrdom će moći ostvariti svoje stečeno pravo na kupnju pesticida.
 

Ovlašteni predavači za provođenje izobrazbe o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida
 
Sukladno članku 27. Zakona predavanja obavljaju predavači ispred provoditelja izobrazbe. Ovlašteni predavači upisani su u FIS. Svi provoditelji izobrazbe dužni su objaviti popis svojih predavača na svojim mrežnim stanicama te u novom FIS-u (koji će biti dostupan od 3. studenog 2022.) navesti koji predavači i od kada provode predavanja u sklopu izobrazbi koju taj provoditelj izobrazbe organizira. Ovlašteni predavač sukladno stavku 6. istoga članka može sklopiti ugovor s najviše pet provoditelja izobrazbe.
 
Stoga, nakon prelaska na novi FIS, molimo ovlaštene predavače da putem NIAS sustava uđu u FIS i ažuriraju svoje kontakt podatke kako bi mogli primati obavijesti o izobrazbama na koje će biti prijavljeni od strane provoditelja izobrazbe te obavijesti Ministarstva poljoprivrede koje se na njih odnose.
 

Distribucija i prodaja pesticida

Što se tiče Evidencije prodanih količina pesticida za posljednji kvartal 2022. godine, upućuju se svi distributeri da sukladno članku 31. Pravilnika o uvjetima distribucije i prodaje pesticida (Narodne novine, br. 141/21) podatke o prodaji u posljednjem kvartalu 2022. godine dostave Ministarstvu putem e-Obrasca najkasnije do 1. ožujka 2023. godine za prethodnu godinu, odnosno da ne šalju prijave na mjesečnoj razini o prodanim količinama za listopad, studeni i prosinac 2022. godine, kako je do sada bilo uobičajeno.

Ovlaštene ispitne stanice

Podaci o provedenim pregledima unositi će se u novi FIS putem e-Obrazaca o pregledima uređaja za primjenu pesticida kao i svi drugi podaci sukladno Zakonu.

Pisane vijesti