Održana konferencija Poljoprivreda i ruralni razvoj Zagorja - strategije, inovacije i održivost

Slika /slike/Priopcenja/Konferencija Poljoprivreda i ruralni razvoj Zagorja20.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom u utorak, 25. listopada 2022. godine, u nazočnosti predsjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijane Petir, gradonačelnika Grada Krapine Zorana Gregurovića i brojnih predstavnika LAG-ova sudjelovala na otvorenju konferencije „Poljoprivreda i ruralni razvoj Zagorja-strategije, inovacije i održivost“ u Krapini.

Zelena tranzicija, digitalizacija i generacijska obnova ostaju ključni za opstanak i razvoj hrvatske poljoprivrede i naših ruralnih prostora, što je prepoznato u Strateškom planu do 2027. putem kojeg je hrvatskim poljoprivrednicima na raspolaganju 3,8 milijardi eura, rekla je ministrica Vučković na otvorenju Konferencije, naglasivši kako je hrvatska Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem po prvi puta povisila sredstva koja se odnose na nacionalno sufinanciranje s 15 na 20 posto, čime se šalje još jedna poruka o važnosti ruralnog prostora i važnosti poljoprivredne politike u ruralnom prostoru.

U Strateškom planu povećana su sredstva  za LEADER program na 103 milijuna eura, što lokalne akcijske grupe pozicionira kao ključne za donošenje specifičnih mjera i usmjeravanje sredstava sukladno lokalnim razvojnim potrebama. Kada je riječ o zelenoj tranziciji,  uz samu potporu za ekološku poljoprivredu vrijednu više od 237 milijuna eura, osigurana su dodatna sredstva i zasebne natječaje za ekološke proizvođače.

Dodatno, velika pažnja će se pridavati sustavu poljoprivrednog znanja i inovacija tzv. AKIS-u koji će osigurati stvaranje novih znanja i inovativnih rješenja, njihovo prenošenje i razmjenu, uključujući i ona stvorena u drugim državama članicama ili kroz zajedničke projekte. Informacijski komunikacijski sustavi koji su izravno u funkciji provedbe AKIS-a u RH bit će dijelom financirani iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, putem kojeg je osigurano 10,2 milijuna eura u okviru reforme Digitalna transformacija poljoprivrede.

Ministrica Vučković je naglasila i kako je generacijska obnova hrvatske poljoprivrede nužnost i prioritet. Zato će se mladim poljoprivrednicima staviti na raspolaganje gotovo 114 milijuna eura, uz povećanu pojedinačnu potporu, maksimalni intenzitet potpore za ulaganja 80 posto i mogućnost kupnje poljoprivrednog zemljišta kroz zajmove/kredite. U kontekstu demografske obnove i jačanju kvalitete života u ruralnim krajevima istaknuta je i dosadašnja provedba Mjere 7 Programa ruralnog razvoja putem koje je u Krapinsko-zagorskoj županiji odobreno više od 264 milijuna kuna za projekte među kojima i ulaganja u 18 nerazvrstanih cesta, 17 dječjih vrtića, 4 vatrogasna doma i 4 turističko-informativna centra. U okviru sredstava Programa ruralnog razvoja, od ugovorenih 626 milijuna kuna, krapinsko-zagorskim poljoprivrednicima isplaćeno je ukupno 486 milijuna kuna potpore.   

Pisane vijesti