Kreće velika akcija sterilizacije pasa u romskim naseljima

Slika /arhiva/datastore/imagestore/780x400/780x400_152466650201-87.jpg

Danas je u Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak s predstavnicima skloništa, udruga, općina, gradova, Međimurskom županijom i predstavnicima romske zajednice na temu pokretanja akcije sterilizacije pasa u romskim naseljima. Sastaku su prisustvovali i župan Međimurske županije g. Matija Posavec i saborski zastupnik i predstavnik nacionalnih manjina g. Veljko Kajtazi.

Naime, u svibnju kreće u veliku akciju sterilizacije pasa u romskim naseljima Međimurske županije,  gdje trenutačno živi oko 3.000 pasa. Akcijom se planira sterilizacija svih pasa kako bi se zaustavilo njihovo daljnje razmnožavanje i priljev novih neželjenih životinja, a cilj je pomoći romskom stanovništvu koje brine o životinjama koje su napustili neodgovorni vlasnici. Akcija uključuje hvatanje svih pasa, sterilizaciju (mužjaka i ženki starijih od šest mjeseci) te vraćanje kastriranih i izliječenih pasa vlasnicima ili posjednicima, kao i njihovo udomljavanje.

Sterilizaciju pasa provodit će četiri nadležne veterinarske organizacije prema dinamici usuglašenoj s lokalnom samoupravom. Akcija započinje u svibnju, a provodit će se tijekom slijedećih nekoliko mjeseci u 12 romskih naselja Međimurske županije. Ministarstvo poljoprivrede financirat će ovu akciju s oko tri milijuna kuna, dok će jedinice lokalne samouprave pokriti troškove zbrinjavanja pasa koji se ne mogu vratiti u naselja i cijepljenje protiv bjesnoće (oko600.000 kuna). Akcija će se provoditi na način da se dnevno do 40-ak pasa odvozi na operaciju u veterinarske ambulante te se nakon operacije smještaju u stacionar gdje se zadržavaju od jednog do tri dana, ovisno o potrebi, a potom se vraćaju u naselja. Psi koji se neće moći vratiti u naselja smještaju se u sklonište do udomljenja. Označavaju se ušnim markicama, cijepe protiv bjesnoće i tretiraju protiv unutarnjih i vanjskih parazita. Svi psi će se evidentirati, fotografirati te će im se izraditi album za udomljavanje.

Podsjetimo, Zakonom o zaštiti životinja (NN 102/17) propisano je da način postupanja s napuštenim ili izgubljenim životinjama propisuju općim aktima predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave. Jedinice lokalne samouprave mogu, sukladno članku 62., stavku 6. Zakona, kao mjeru rješavanja problema napuštenih pasa i mačaka, propisati  i trajnu sterilizaciju kao obvezan način kontrole razmnožavanja. Ministarstvo daje podršku gradovima i općinama koji su već iskoristili sve mogućnosti koje im Zakon pruža kako bi ga smanjili troškove koje trebaju izdvajati zbog neodgovornosti pojedinaca.



Stranica