Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda u Splitu

Slika /arhiva/datastore/imagestore/780x400/780x400_1524568774pozivnica.jpg

Ministarstvo poljoprivrede uz potporu Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i Turističke zajednice grada Splita, organizira Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda koji će se održati 27. i 28. travnja 2018. godine na splitskim Prokurativama.

Svečano otvorenje Sajma bit će u petak, 27. travnja 2018. godine u 11:00 sati, a  Sajam će otvoriti izaslanica ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, doc. dr. sc. Jelena Đugum, pomoćnica ministra.

Na Sajmu će biti izloženi hrvatski poljoprivredni i prehrambeni proizvodi čiji su nazivi zaštićene oznake izvornosti, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijaliteti kao i oni koji će to tek postati, stoga Vas pozivamo da nam se pridružite na Sajmu i podržite hrvatske proizvođače zaštićenih proizvoda.

Ovogodišnji travanj je mjesec hrvatskih zaštićenih proizvoda, a Ministarstvo poljoprivrede organiziralo je niz manifestacija promocije zaštićenih proizvoda u suradnji sa Gradom Zagrebom, Splitsko-dalmatinskom županijom i Gradom Splitom, Dubrovačko-neretvanskom županijom, Gradom Dubrovnikom i Klasterom hrvatskog pršuta te Turističkom zajednicom grada Dubrovnika i Turističkom zajednicom grada Splita.

Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda obilježava se 14. travnja, na dan kada je naziv Krčki pršut registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Registracija naziva Krčki pršut, 14. travnja 2015. godine, bila je prva registracija zaštićene oznake iz EU sustava kvalitete koju je jedan od hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ostvario.

Hrvatski zaštićeni proizvodi čiji je naziv registriran na razini Europske unije: 

ZAŠTIĆENA OZNAKA IZVORNOSTI:

  1. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres
  2. Neretvanska mandarina
  3. Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje
  4. Istarski pršut / Istrski pršut
  5. Krčko maslinovo ulje
  6. Korčulansko maslinovo ulje
  7. Paška janjetina
  8. Šoltansko maslinovo ulje
  9. Varaždinsko zelje
  10. Slavonski med

ZAŠTIĆENOM OZNAKOM ZEMLJOPISNOG PODRIJETLA:

  1. Krčki pršut
  2. Baranjski kulen
  3. Lički krumpir
  4. Drniški pršut
  5. Dalmatinski pršut
  6. Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak
  7. Zagorski puran
  8. Slavonski kulen / Slavonski kulin
  9. Međimursko meso \'z tiblice


Stranica