Ministar Tomislav Tolušić domaćin neformalnog sastanka ministara poljoprivrede jugoistočne Europe

Slika /arhiva/datastore/imagestore/780x400/780x400_1524667227DSC_0524-1.jpg

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić bio je domaćin neformalnog sastanka ministara poljoprivrede jugoistočne Europe - Radne skupine za regionalni ruralni razvoj (SWG RRD) koji se održao danas, 25. travnja 2018. godine u Zagrebu. Sastanku su prisustvovali ministri i visoki dužnosnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede održali su prezentacije o zakonu o zabrani nepoštene trgovačke prakse i rješenjima koje je primijenila Republika Hrvatska, zatim o proceduri zaštite naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te o inicijativi sprečavanja otpada od hrane.

 „Važno je da susjedne zemlje razgovaraju i dijele iskustva. Danas se sastajemo ovdje u Zagrebu i sretan sam sto Hrvatska može podijeliti pozitivna iskustva o temama koje se tiču svake pojedine članice ove naše zajednice. Kako smo riješili nepoštenu trgovačku praksu, kakav je bio nas put u korištenju EU fondova i gdje smo danas… put od inicijative do zaštite naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda kojih je Hrvatska u kratkom roku EU članstva zaštitila čak 19. Sve su to teme koje su nam od zajedničkog interesa. Poljoprivreda i proizvodnja hrane u EU ima najviše standarde sigurnosti hrane u svijetu. Zato je europska hrana cijenjena i tražena roba. Znam da je put do prilagodbe tim standardima dug i da iziskuje određena ulaganja, ali puno toga može se financirati i EU sredstvima. Meni osobno je sigurnost hrane za naše potrošače najvažnija i stavit ću svu stručnu pomoć na raspolaganje svakoj zemlji koja teži istom cilju.“

– izjavio je ministar Tomislav Tolušić u Zagrebu.

Glavni tajnik SWG-a Boban Ilić izjavio je

Jučer sam bio u Bruxellesu i danas sam siguran da smo na pravom mjestu za dobivanje savjeta jer sve zemlje ovdje okupljene teže EU članstvu, a naši današnji domaćini imaju institucionalno znanje i iskustvo izazova i prepreka ulaska u tu zajednicu, a imaju i veliku želju da nam pomognu.“

Radna skupina za regionalni ruralni razvoj (Standing Working Group - SWG) je platforma za umrežavanje (networking) i regionalnu suradnju osnovana u lipnju 2005 godine na temelju zajedničke želje da se ustanovi neformalna organizacija za održivi ruralni razvoj u zemljama JI Europe. Hrvatska je postala članica SWG-a 28. ožujka 2008. godine, a ulaskom u EU dobila je status zemlje promatrača te doprinosi organizacijom ministarskih i stručnih sastanaka te raznim drugim aktivnostima unutar SWG-a. Radnu skupinu za regionalni razvoj čine predstavnici vladinih institucija koje su odgovorne za ruralni razvoj na nacionalnom i regionalnom nivou 9 zemalja članica te 7 zemalja u statusu promatrača. Glavni ciljevi SWG-a su identificirati zajedničke potrebe i interese zemalja u području ruralnog razvoja; potpora zajedničkom planiranju prekograničnih projekata ruralnog razvoja kao i potpora različitim institucijama u zadovoljavanju potreba zemalja članica. Svake godine Radnom skupinom predsjeda jedna zemlja članica u trajanju od godinu dana. Hrvatska je predsjedala 2011. godine. Od 2008. godine održan je niz sastanaka na ministarskoj i stručnoj razini te tematskih radionica i seminara na kojima predstavnici Ministarstva poljoprivrede redovno sudjeluju.  Godišnje se u okviru redovnih radnih sastanaka predstavnici zemalja sastaju u okviru 3 - 4 puta, a na završnom radnom sastanku usvaja se plan rada za sljedeću godinu na temelju prijedloga predstavnika zemalja.



Stranica