Hrvatske šume: Ove godine manje količine sirovine za sječu

Plan proizvodnje Hrvatskih šuma za  2017., odnosno količina sirovine koja se ove godine smije posjeći, a namijenjena je za preradu u drvnoj industriji  iznosi 2.261.824 prostornih metara (m3), dok do sada iskazani zahtjevi postojećih i novih kupaca potražuju više od 2,89 milijuna prostornih metara.

Naime, bivša Uprava Šuma kod određenog broja kupaca u proteklom je razdoblju tolerirala odstupanja u prijavljenim razredima finalizacije, a pojedinim kupcima nije isporučila ugovorene količine pa preneseni dug iz 2016. po sklopljenim ugovorima, a neisporučenim količinama danas iznosi 119.129 m?. Nadalje, postojeći kupci traže dodatne količine od  321.042m3, a novi kupci još 206.544m3.

S obzirom na sve te zahtjeve potražnja drvoprerađivača za trupcima u 2017. veća je za čak 636.604 m3 u odnosu na količinu koja se temeljem šumskogospodarskog osnova ove godine smije posjeći. Stoga je nužno smanjivanje količina po pojedinim ugovorima, uz izričito poštivanje razreda završenosti proizvoda i stvarnih potreba kupaca. 

Niska cijena drvnog sortimenta u Republici Hrvatskoj u odnosu na cijene u europskim zemljama glavni je razlog za sve većom potražnjom, drvna sirovina ovisno o vrsti podcijenjena  je od 30 do čak 70 posto. Zbog toga se vrhunska drvna sirovina iz hrvatskih šuma - posebice hrast – već godinama nalazi u fokusu kako domaćih tako i inozemnih tvrtki pa se u kratkom roku razvila i postala dominantna primarna prerada. Podignute su brojne pilane koje eventualno prepile sirovinu i naprave poluproizvod - dasku ili čak ni to, već izvoze trupce te bez puno rizika ostvaruju brzu i veliku zaradu. 

Takvo postupanje izravno pogađa i šteti mnogim hrvatskim tvrtkama koje su razvile finalnu proizvodnju, a nedostaje im sirovine. Zbog niske cijene trupaca, ali i jeftine radne snage, hrvatski drvoprerađivači su postali meta stranog kapitala. Mnoge inozemne kompanije ciljano dolaze u Hrvatsku i preuzimaju lokalne tvrtke jer, kroz taj model dolaze do jeftine, a vrhunske sirovine. Međutim, činjenica je i da pojedini domaći drvoprerađivači sirovinu koju su dobili po povlaštenoj cijeni ne prerade u visokodohodovne proizvode nego trupce/daske preprodaju u izvozu po značajno višim cijenama. 

U tijeku je nadzor tvrtki iz drvnog sektora, namjera je suzbiti zloporabe i provesti restrukturiranje modela prodaje drvnih sortimenata uz poštivanje svih konkretnih uvjeta iz definiranih razreda završenosti proizvoda i stvarnih potreba kupaca. Cilj je da finalisti dobiju maksimalno potrebne količine, a da se planirana godišnja sječa ne povećava. Finalisti za koje se utvrdi da su preprodavali sirovinu ostat će bez nje, a dobit će je tvrtke koje nemaju dovoljne količine.   

O dosadašnjoj neodgovarajućoj uporabi sirovine svjedoče i podaci za prvih devet mjeseci 2016., na izvozu trupaca i drvnih proizvoda ostvareno je 530 milijuna eura dok je izvoz namještaja donio u RH tek 257 milijuna eura.



Stranica