Dodatnih 1,5 milijuna kuna za nabavu stočne hrane za potresom pogođena područja

Slika /slike/Priopcenja/Skladište_180121.jpg
Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj u ponedjeljak, 18. siječnja 2021. godine donijela Odluku kojom je dala suglasnost Ministarstvu poljoprivrede za poduzimanje izvanredne mjere pomoći za ublažavanje šteta od potresa koja uključuje nabavu 621.500 kilograma stočne hrane u vrijednosti 1,5 milijuna kuna, temeljem čega će se osigurati hranidba 1.800 goveda, 3.500 svinja, 500 ovaca i koza, 10.000 peradi i 1.000 konja za najmanje 30 dana.

Ovom Odlukom Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je vlastite zalihe stočne hrane za potresom pogođena područja, uz brojne donacije koje nastavljaju pristizati. Naime, odmah poslije potresa uspostavljen je sustav prikupljanja donirane hrane za životinje na 2 lokacije (u Glini i Petrinji) na kojima je do sada zaprimljeno iz svih krajeva Hrvatske više od 380 tona hrane (koncentrirane hrane, sjenaže i sijena), od čega je razdijeljeno oko 200 tona hrane. Mnoge tvrtke iz poljoprivredno-prehrambene industrije donirale su svoje proizvode samostalno i u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, a ističe se stočna hrana, mlijeko i svježa riba.

Dodatno, uspostavljen je sustav posredovanja za otkup domaćih proizvoda poljoprivrednika u potrebi, pri čemu Ministarstvo poljoprivrede sukladno dojavama s terena kontaktira predstavnike mesne i mliječne industrije te posreduje pri kupnji proizvoda (tovljenika, junadi), uključivanju proizvođača u sustav otkupa mlijeka i sl. Pri svim ovim kontaktima, Ministarstvo poljoprivrede ne sudjeluju u definiranju cijene između vlasnika - uzgajivača stoke i subjekta u poslovanju s hranom s kojima su povezani, no predstavnici i mesne i mliječne industrije jamče poštene tržišne cijene za poljoprivrednike u potrebi. Ukupno je posredovano u prodaji 114 grla svih vrsta i kategorija stoke.

Djelatnici Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a su do sada kontaktirali ukupno 3.241 PG-a, pri čemu je s njih 1.691 ostvaren i neposredni kontakt obilaskom gospodarstva na terenu, a ustanovljena oštećenja na gospodarskim objektima kod 1.398 PG-ova, mehanizacije i strojeva kod 189 PG-ova, na proizvodnim površinama kod 57 PG-ova.

Kontakti Ministarstva poljoprivrede za poljoprivrednike u potrebi nalaze se na poveznici.

Pisane vijesti