Ažurirane informacije za proizvođače industrijske konoplje

Slika /slike/Priopcenja/2021_1_19_konoplja.jpg
Izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga („Narodne novine“, broj 39/19) uveden je pojam industrijske konoplje ( podvrsta Cannabis sativa L.) s ukupnim sadržajem THC-a 0,2 % i manjim, čije sorte se nalaze na Zajedničkoj sortnoj listi EU i nije uvrštena u Popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga čime je omogućeno korištenje cijele biljke industrijske konoplje, a dozvole za uzgoj ukinute. Umjesto toga, uspostavljena je Evidencija proizvođača industrijske konoplje koju vodi Ministarstvo poljoprivrede.

Obrazac upisa u Evidenciju proizvođača industrijske konoplje podnosi se u svakoj godini u kojoj se proizvodi industrijska konoplja. Potrebno ga je pravilno i potpuno ispuniti traženim podacima te podnijeti neposredno u pisarnicu Ministarstva poljoprivrede ili poštom na adresu: 

Ministarstvo poljoprivrede
Ulica grada Vukovara 78
10000 Zagreb


Pravne i fizičke osobe koje uzgajaju industrijsku konoplju dužne su se prije početka proizvodnje (sjetve) upisati u Evidenciju i u roku od 15 dana od dana nastanka promjene, dostaviti Ministarstvu poljoprivrede promjene svih činjenica i podataka koji se vode u Evidenciji.
Zakonom je propisana kazna za pravne i fizičke osobe koje uzgajaju industrijsku konoplju, a nisu prethodno upisane u Evidenciju te za pravne i fizičke osobe koje nisu dostavile promjene svih činjenica i podataka koje se vode u Evidenciji u propisanom roku. Kazne iznose 20.000 do 50.000 kuna za pravnu osobu i od 1.000 do 10.000 kuna za fizičku osobu.

Pisane vijesti