Agro Summit: Val promjena i inovacija predvodit će mladi poljoprivrednici

  • Slika /slike/Priopcenja/summit majdak naslovna.jpg
  • Slika
Nakon uvodnog obraćanja na Agro summitu o najaktualnijim temama u poljoprivrednom sektoru, Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva razgovarao je s glavnim urednikom Poslovnog dnevnika Vladimirom Niševićem. Tijekom razgovora naglašeno je kako je Ministarstvo poljoprivrede imenovalo sektore voćarstva, povrćarstva i stočarstva kao strateške, a u strateškom planu ministarstva do 2027. godine će se u navedenim sektorima provoditi sektorski natječaji.

U primarnu poljoprivrednu proizvodnju ciljno će se sektorski intervenirati, a u okviru nacionalnih mjera kroz određene programe posebno će se definirati potrebe u sektoru. Na području Europske unije važno je izboriti se za sredstva koja odgovaraju hrvatskim potrebama i tu Vlada ima ključnu ulogu.

“Kao najmlađa članica Europske unije, nismo mogli baštiniti europska sredstva u jednakoj mjeri kao kao i oni  koji su ušli godinama prije. Hrvatskoj su stoga i dalje potrebne investicije i potpora dohotku’’, rekao je Majdak.

Iako su sredstva prvenstveno namijenjena manjima, Majdak svjedoči da veliki hrvatski poljoprivredni sustavi imaju dobru suradnju s resornim ministarstvom što je važno jer nije moguća poljoprivredna održivost bez sustava te veličine. Za male i srednje, udruživanje je više nego potrebno, štoviše prelazi u nužnost u hrvatskoj poljoprivredi. Mali poljoprivrednici zajednički mogu lakše postići podršku potrebnu da se ostvari zacrtan cilj. Sukladno s tim, Majdak je pohvalio proizvođačke organizacije čiji broj raste. 

“U zadnjih osam godina odobrili smo 25 proizvođačkih organizacija, do tada ih je bilo tri’’, rekao je državni tajnik.

Majdak navodi kako će ovaj tip organizacija poslužiti za zadržavanje sirovine na hrvatskom tlu, a sa strane ministarstva grupe proizvođača će biti podržane. Upitan o mogućnosti potpune samodostatnosti hrvatske poljoprivrede, Majdak je kazao: “Nismo samodostatni u svim sektorima niti ćemo tome težiti, ali moramo biti samodostatni u onim koji su nam strateški. Sredstva koja smo realizirali kroz razne programe do sada nisu urodili onim što smo htjeli, ali kroz svijetle primjere treba gledati u budućnost.’’ 

Val promjene, inovacije i promjena u poljoprivredi predvodit će mladi poljoprivrednici, vjeruje Majdak, koji kaže kako će i ministarstvo uložiti sredstva u generacijsku obnovu. Već sada je vidljiva generacijska razlika između starijih i mlađih poljoprivrednika, dok prosječni hrvatski poljoprivrednik ima oko sedam hektara zemlje, mladi ih imaju više, jer su svjesni da moraju imati veće poljoprivredne površine. 

Poljoprivrednici se neprestano suočavaju s brojnim izazovima među kojima su trenutno najveće bolesti i klimatske promjene. Tako smo nedavno imali prvi slučaj afričke kuge kod nas, na što se Majdak kazao kako je reagirano sukladno onom kako je propisano da se u takvim situacijama radi, a bez da se našteti sveukupnom svinjogojstvu na području zaraze. Po pitanju klimatskih promjena, Majdak kaže: “Na razini EU potreban je brzi financijski instrument koji će neovisno o pričuvi zemljama članicama omogućiti brzo povlačenje potrebnih sredstava.’’ 

Izvor: Poslovni dnevnik
Foto: Pixsell

Pisane vijesti