Influenca ptica potvrđena na objektu tovnih purana u Brodsko-posavskoj županiji

Slika /slike/Priopcenja/2020_11_20_influ.jpg
Dana 15. listopada 2024. godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane zaprimila je od strane ovlaštene veterinarske organizacije prijavu sumnje na influencu ptica zbog zamijećenog povećanog uginuća životinja na većem objektu s tovnim puranima smještenom na području Brodsko-posavske županije.
 
Nastavno na zaprimljenu prijavu, veterinari su proveli uzorkovanje životinja te je 16. listopada 2024.  potvrđena influenca ptica, podtipa H5N1.
 
Državni inspektorat je odmah po zaprimljenoj sumnji objekt stavio pod službeni nadzor te se na istom provode sve mjere sprječavanja, daljnjeg širenja i kontrole bolesti u skladu s Provedbenom Uredbom (EU) 2020/687.
 
Influenca ptica je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence. Može se manifestirati na različite načine, a intenzitet bolesti ovisi o sposobnosti virusa da uzrokuje bolest (patogenost) i zahvaćenoj vrsti peradi.
 
Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razvijaju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje ptice močvarice, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad.

U periodu od 1. siječnja 2024. godine do 8. listopada 2024. godine, putem europskog sustava za prijavu bolesti, prijavljeno je ukupno 721 izbijanje visokopatogene influence ptica (VPIP) na području 29 europskih zemalja, od čega 160 izbijanja u domaće peradi, 80 izbijanja u ptica u zatočeništvu i 481 lokacija s pozitivnim divljim pticama.
 
Tijekom 2024. godine u Republici Hrvatskoj zabilježeno je jedno izbijanje na objektu s tovnim puranima na području Brodsko-posavske županije te sedam lokacija s utvrđenom VPIP u divljih ptica, i to u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj, Šibensko-kninskoj i Zagrebačkoj županiji. Kontinuiran dokaz bolesti u divljih ptica na području naše zemlje upućuje na cirkulaciju i održivost virusa u prirodi.

U Republici Hrvatskoj na snazi je Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske („Narodne novine“ br. 138/2023 i 55/2024), kojom se propisuje  obvezno držanje peradi u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama te ostale mjere koje za cilj imaju sprječavanje pojave bolesti.
I ovim putem podsjećamo subjekte da poštuju biosigurnosne mjere u uzgojima te da svaku promjenu zdravstvenog stanja, parametara proizvodnje ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru.
 
Dodatne informacije o influenci ptica dostupne su na web stranici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane  http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=4797
 

Pisane vijesti