Uskoro program potpore za restauraciju poljoprivrede na poljoprivrednom zemljištu – kulturnom dobru

  • Slika /slike/Priopcenja/H2.jpg
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima je u subotu, 8. siječnja 2021. godine, održala u Domu Matije Ivanića na Hvaru sastanak s predstavnicima Ministarstva kulture, županijskim vijećnicima te predstavnicima lokalne i regionalne samouprave na temu unapređenja lokalne poljoprivredne proizvodnje, s posebnim naglaskom na proizvodni potencijal Starogradskog polja, kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, koje čini 15 % poljoprivredno iskoristivog zemljišta otoka Hvara, a koristi se samo 17 %. 

„Sastanak je bio konstruktivan, dogovorili smo već prve konkretne aktivnosti koje se mogu realizirati u kratkom roku te zajednički rad i pružanje stručne i logističke pomoći za realizaciju projekata važnih za razvoj hvarske poljoprivrede te revitalizaciju Starogradskog polja. Zadovoljstvo mi je najaviti da ćemo već sljedeći tjedan u e-savjetovanje staviti prvi program potpore male vrijednosti za restauraciju poljoprivrede na poljoprivrednom zemljištu koje je istovremeno zaštićeno kulturno dobro. U suradnji s Ministarstvom kulture, Splitsko-dalmatinskom županijom i jedinicama lokalne samouprave pretvorit ćemo dosadašnja ograničenju u prednost“
, najavila je tom prilikom ministrica Vučković.
 
Najavljeni program potpore služit će kao poticaj lokalnim poljoprivrednicima da nastave ili započnu poljoprivrednu proizvodnju na Starogradskom polju, a bit će moguće financiranje geodetskih elaborata zbog usitnjenosti parcela, nabave odgovarajuće mehanizacije, posebne obrade tala, promjene namjene s obzirom na oštećenja, sadnje na zapuštenim površinama itd.
 
Na sastanku su predstavljene aktualne mogućnosti navodnjavanja iz Programa ruralnog razvoja te one predviđene u budućem Strateškom planu ZPP za razdoblje 2023.-2027., istaknuta je problematika vezana uz uzgoj lavande, pri čemu je važno istaknuti da se čak 40 % hrvatske lavande sadi na Hvaru. Jedan od zaključaka sastanka jest i da će predstavnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) pružiti stručnu podršku pri izradi i realizaciji akcijskog plana za unapređenje uzgoja lavande, ali i pri uspostavi znanstveno-istraživačke infrastrukture za poljoprivredu hvarskog područja.
 
Također, ministrica Vučković je istaknula kako otočani izvrsno koriste EU sredstva namijenjena razvoju poljoprivrede i ribarstva, čemu u prilog govore podaci da je u Jelsi ugovoreno gotovo 90, a Starom Gradu više od 40 potpora namijenjenih razvoju poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja iz Mjere 6 Programa ruralnog razvoja.
 

Pisane vijesti