Ministrica Vučković u radnom posjetu Braču

  • Slika /slike/Priopcenja/202271_B6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goranom Lipavićem, ravnateljicom Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandrom Zokić i ravnateljicom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darjom Sokolić u petak, 7. siječnja 2022. godine, posjetila Brač te u nazočnosti općinskih načelnika obišla 33 milijuna kuna vrijedne projekte financirane uz pomoć Mjere 7 Programa ruralnog razvoja. Također, održala je radne sastanke s predstavnicima lokalne samouprave, posjetila i tvrtku Sardina d.o.o. i novu uljaru i kušaonicu GRIKULA d.o.o. te u nazočnosti župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana i načelnika Ranka Blaževića u Općini Sutivan otvorila Dječji vrtić Babarin vrijedan 7,7 milijuna kuna osiguranih iz istog Programa.

Prilikom posjeta Braču ministrica Vučković je obišla neke od najznačajnijih projekata Programa ruralnog razvoja koji se tiču unaprjeđenja društvene infrastrukture i kvalitete života lokalnog stanovništva, uključujući vatrogasni dom DVD Supetar, zajednički projekt općina Sutivan, Postira i Nerežišća. Riječ je o najvećem takvom projektu na prostoru Republike Hrvatske te jedinstvenom po sadržaju, napravljen je u tri modula te je predviđen za centar za obuku i za druge službe, kao i evakuacijski centar u slučaju potrebe. Vrijedan je 14,6 milijuna kuna, a njime će se smanjiti rizik od požara te povećati sposobnost za suzbijanje požara na ovom području. Također, prometnicu vrijednu 7,4 milijuna kuna koristit će poljoprivrednici, stočari i vinogradari te je preduvjet održivog gospodarenja otpadom na otoku Braču, a 2700 metara dug kolektor vrijedan 4,4 milijuna kuna doprinijet će razvoju aglomeracije, ekološkom zbrinjavanju otpadnih komunalnih voda, očuvanju okoliša te povećanju turističkih i gospodarskih mogućnosti.
 
„Zajednički rad lokalne zajednice i državnih tijela rezultirao je s više od milijardu kuna ulaganja u dvije stotine vrtića koje smo izgradili ili opremili sredstvima Programa ruralnog razvoja, među kojima i danas otvoreni Dječji vrtić Sutivan. Ovakvi projekti ulaganja u komunalnu i društvenu infrastrukturu iz Programa ruralnog razvoja su neophodni za rast i razvoj hrvatske poljoprivrede, iako se na prvu ne čine takvim. Da bi naši proizvođači mogli proizvoditi na hrvatskom selu, moraju moći kvalitetno živjeti na hrvatskom selu. Samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji izgrađeno je i/ili opremljeno 18 dječjih vrtića, u vrijednosti većoj od 84 milijuna kuna, a odobrena je i vrijednost potpore od 37 milijuna kuna za četiri vatrogasna doma. U narednom razdoblju nastavit ćemo s takvim važnim ulaganjima u različitu društvenu i komunalno infrastrukturu te podizati kvalitetu života u našim ruralnim krajevima i stvarati preduvjete za generacijsku obnovu“, izjavila je ministrica Vučković.
 
Ministrica Vučković je prilikom posjeta Braču  posjetila i tvrtku Sardina d.o.o., utemeljenu davne 1907. godine. Početak nove ere u poslovanju ove tvrtke bilo je otvaranje nove tvornice na predjelu Ratac, koja se svojim posebnostima svrstava u jednu od najmodernijih takvog tipa u Europi. Danas je jedna od vodećih hrvatskih tvrtki u sektoru ribarstva i prerade ribe, snažno izvozno orijentirana, uspješni korisnik Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo te posjeduje vlastitu ribarsku flotu od čak 7 brodova i proizvodne linije velikih kapaciteta.
 
Do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Splitsko-dalmatinskoj županiji isplaćeno više od 541 milijuna kuna od 743 milijuna kuna odobrene potpore, dok je u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo na području te županije ugovoreno ukupno 1028  projekata i dodijeljena potpora u iznosu od gotovo 317 milijuna kuna, od čega je do sada isplaćeno više od 216 milijuna kuna.

Pisane vijesti