Ukinuli smo 190 troškova koje su stočari do sada plaćali državi - 17,2 milijuna kuna godišnje uštede

Slika /slike/Genericke/Frane Mateljan.jpg
Ministarstvo poljoprivrede ukinulo je cijeli niz administrativnih troškova koji su se do sada naplaćivali hrvatskim stočarima. Riječ je o sredstvima za označavanje i obrasce u sustavima označavanja i registracije goveda, kopitara, svinja, ovaca i koza te sustavima označavanja i registracije matičnih grla svinja i kljunova peradi.

Ukinuto je 190 vrsta plaćanja za različite usluge koje od 1. travnja 2019. godine pružaju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, poput kontrole proizvodnosti stoke, sredstava za označavanje stoke, izdavanje potvrda, marketinških oznaka, i sl. Cjelokupan popis svih ukinutih plaćanja možete vidjeti ovdje. Ovlaštene veterinarske organizacije će i dalje provoditi registraciju i označavanje stoke, ali materijalni troškovi sredstava za označavanje i propisnih obrazaca od sada idu na teret Ministarstva poljoprivrede, dok posjednik snosi samo trošak usluge označavanja i registracije. Dakle, svi ti dokumenti i dalje su obvezni, ali njihovo izdavanje postaje besplatno za korisnike. To će poljoprivrednicima u sektoru stočarstva na godišnjoj razini donijeti uštedu od 17,2 milijuna kuna.
 
"Kao što sam obećao, administrativno smo rasteretili sve grane stočarske proizvodnje koje će hrvatskim stočarima donijeti uštedjeti više od 17 milijuna kuna godišnje. Do sada su naši stočari plaćali izdavanje različitih potvrda i kontrola u provedbi uzgojnih programa u iznosima koji se kreću od nekoliko kuna do nekoliko stotina kuna, a od sada država preuzima troškove sredstava za označavanje i kontrolu proizvodnosti u sektoru stočarstva."

– izjavio je  potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislava Tolušić te podsjetio
 
"Pokrenuli smo niz mjera za oporavak našeg stočarstva, osigurali 195 milijuna kuna za nabavu i uzgoj rasplodnih junica, otvorili pristup jeftinim zajmovima s kamatom od 0,1% za mljekarski sektor.  Smanjili smo PDV na stočnu hranu, a od ove godine i na žive životinje te svježe ili rashlađeno meso." 
 
Inače, stočarstvo i peradarstvo su prioritetni sektori i u Programu ruralnog razvoja RH, a do sad je u okviru mjere 4 odobreno 350 milijuna kuna potpora za nova ulaganja i modernizaciju stočarskih gospodarstava. Prošle godine uveli smo novu mjeru „Dobrobit životinja“, gdje je našim stočarima na raspolaganju 150 milijuna kuna za osiguranje nadstandarda za mliječne krave, svinje, krmače i nazimice, a od ove godine i za ovce i koze. Zbog zaštite i dugoročnog očuvanja svih hrvatskih pasmina osnovali smo Banku gena domaćih životinja. Donesen je Zakon o uzgoju domaćih životinja, kojim želimo unaprijediti uzgoj domaćih životinja i stočarsku proizvodnju u Hrvatskoj, a osigurano je dvostruko više novca za uzgojna udruženja, u iznosu od 2 milijuna kuna.
 
Nakon administrativnog spajanja različitih agencija iz sektora poljoprivrede započeli smo i proces administrativnog i financijskog rasterećenja poljoprivrednika. Podsjetimo, od 1. siječnja 2019. godine ukinute su Hrvatska poljoprivredna agencija, Hrvatska agencija za hranu i Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba.  Hrvatsku poljoprivredno-šumarsku savjetodavnu službu u cijelosti, kao i dio poslova Hrvatske poljoprivredne agencije preuzelo je Ministarstvo poljoprivrede, dok je bivši Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, uz promjenu imena u Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, preuzeo preostali dio poslova Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatsku agenciju za hranu u cijelosti.

Pisane vijesti | Stočarstvo