Otvoren novi rasadnik u najvećem pogonu za proizvodnju šumskih sadnica u Hrvatskoj

Slika /slike/Priopcenja/rasadnik_drnje.jpg
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak otvorio je danas rasadnik Hrvatskih šuma u Drnju, na području Uprave šuma Podružnice Koprivnica. U rasadnik površine oko 12 ha uloženo je 15 milijuna kuna. Rasadnik Drnje suvremeni je proizvodni pogon za sjetvu sjemena i proizvodnju šumskih sadnica. Proizvodni kapacitet rasadnika je do 3 milijuna sadnica u kontejneru. Hrvatske šume su rasadnik Drnje opremile sa svim potrebnim strojevima i uređajima za kvalitetnu i produktivnu proizvodnju sadnog materijala. Opskrba vodom osigurana je izgradnjom bazena za navodnjavanje kapaciteta 7000 m3, a dio rasadnika je i hladnjača za čuvanje sadnog materijala i sjemena. Hrvatske šume planiraju i izlazak na europsko tržište sa sadnicama hrasta lužnjaka.
 
„Moderan rasadnik poput ovog u Drnju jamac je očuvanja šuma u Hrvatskoj. Drnje je najveći pogon za proizvodnju šumskih sadnica u kontejneru u Hrvatskoj. Kvalitetne sadnice iz ovog pogona sadit će se diljem Hrvatske, ali i Europe. Kontinuirano investiramo u naše šume, jedan od naših najvrjednijih resursa i postupamo kao dobar gospodar prirodnih resursa Republike Hrvatske. Posebno je važno naći balans između očuvanja ovog prirodnog resursa i gospodarskog učinka kompletne na šumi bazirane industrije koja je jedna od najperspektivnijih u Hrvatskoj i zapošljava oko 53.000 ljudi. Podaci Eurostata pokazuju da je u 25 godina pošumljenost Republike Hrvatske veća za 17%, što nas svrstava u sam svjetski vrh po rastu površina pod šumama.“

– izjavio je državni tajnik Željko Kraljičak.

Zbog velikih klimatskih promjena kojima se narušava prirodna ravnoteža, potreba za šumskim sadnicama svakim danom je sve veća. Hrvatske šume kontinuirano razvijaju rasadničarsku proizvodnju. Gospodarenje državnim šumama, za koje su nadležne Hrvatske šume, obuhvaća uzgajanje, pomlađivanje i obnovu šuma. Velika pozornost usmjerena je na prirodnu obnovu šuma zbog koje su hrvatske šume među najprirodnijima u Europi, a rasadnička proizvodnja šumskih sadnica proizvedenih iz šumskog sjemena, iz autohtonih sastojina ili klonskih sjemenskih plantaža je važan segment u ostvarivanju tog cilja. Na državnom šumskom području godišnje se zasadi oko 9 milijuna šumskih sadnica, a otvaranjem novog rasadnika za proizvodnju sadnica u kontejnerima omogućava se povećanje kvalitete sadnog materijala.

Pisane vijesti | Šumarstvo