U Zagrebu održane javne konzultacije o prvom nacrtu sveobuhvatne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja

  • Slika /slike/Priopcenja/01-342.jpg
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorila je u zagrebačkom hotelu International četvrte po redu javne konzultacije pod nazivom ,,Strateška vizija razvoja poljoprivrede Republike Hrvatske nakon 2020.“ na kojima su poljoprivrednicima i svim dionicima predstavljeni prvi nacrt Strateške vizije te proces izrade strategije, plan provedbe i sektorske analize znanstvenih institucija. 

Izrada sveobuhvatne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja se temelji na provedbi dubinske analize dostupnih podataka i procjeni uspješnosti dosadašnje politike te uključenosti svih dionika u svaku fazu projekta. Rezultati analize, odnosno dijagnostičko izvješće, predstavljeno je udrugama proizvođača i ostalim dionicima u srpnju 2019. godine u Ministarstvu poljoprivrede, a javne konzultacije se održavaju u Pazinu, Dugopolju, Zagrebu i Osijeku.
 
Dubinska analiza, odnosno dijagnostičko izvješće je nastalo sveobuhvatnom analizom sektorskih podataka, kao i ključnih vanjskih čimbenika koji direktno ili indirektno utječu na poljoprivredu, ruralni prostor i akvakulturu. U izradi su sudjelovali i poljoprivrednici, ribari, sektorska udruženja, institucije, stručnjaci i predstavnici akademske zajednice. Ministarstvo je u proces izrade strateških dokumenata angažiralo vanjske i domaće stručnjake koji imaju iskustvo u provedbi poljoprivredne i ribarstvene politike EU, ali i one izvan EU. Na desetak radionica, organiziranih u Rijeci, Splitu, Zadru, Osijeku i Zagrebu, sudjelovao je veliki broj poljoprivrednika i ribara koji su iznijeli svoja mišljenja i stavove o  stanju u hrvatskoj poljoprivredi i ribarstva, a provedena je i web anketa. Ministarstvo poljoprivrede je na kućne adrese svih registriranih poljoprivrednika i ribara poslalo 174.460 pisama s osnovnim informacijama o projektu i poziv na aktivno uključivanje. Povratne informacije prikupljene na ovaj način ugrađene su u dokumente koje smo do sada izradili te će poslužiti za izradu konačne Strategije.
 
„Ne želimo dokument koji neće imati veze sa stvarnim životom i koji neće odgovarati na osnovne potrebe hrvatskih proizvođača hrane. Strategiju poljoprivrede radimo kako bismo identificirali prednosti i potencijale koje hrvatska poljoprivreda ima u odnosu na naše konkurente te da bismo odredili smjer u kom trebamo ići, kao i korake koje moramo poduzeti da bismo što prije došli do cilja. Odradili smo najveći dio analitičkog posla pa trenutno sve prikupljene podatke i informacije pretvaramo u smjernice za buduće djelovanje. Stavili smo fokus na specifične hrvatske potrebe odnosno definirali naše prioritete, koje ćemo zatim ugrađivati u novi europski koncept. Prioritet hrvatskog predsjedanja bit će svakako rasprava o reformskom paketu Zajedničke poljoprivredne politike koja doživljava strukturne promjene.“ – najavila je ministrica Vučković pri otvaranju javnih konzultacija u Zagrebu.
 
S izradom analitičkih dokumenata završena je prva faza projekta. Ministarstvo poljoprivrede će u suradnji sa Svjetskom bankom do kraja godine izraditi Stratešku viziju za razvoj poljoprivrede i ruralnog prostora, a početkom sljedeće godine akcijske planove za provedbu ovih strateških dokumenata. 
 
“Uzimajući u obzir važnost poljoprivrede i poljoprivredno-prehrambenog sektora za hrvatsko gospodarstvo, prošle godine je pokrenuta izrada strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja utemeljena na sveobuhvatnoj analizi glavnih sektora i u suradnji s dionicima, s onima koji žive od poljoprivrede“ – istaknula je Elisabetta Capannelli, direktorica Svjetske banke za Hrvatsku. „Ovako zamišljena Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja poslužit će Ministarstvu poljoprivrede kao podloga za izradu Nacionalnog strateškog plana za programsko razdoblje 2021.-2027. u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU-a.“


Pisane vijesti