U Vukovarsko-srijemskoj županiji otvoren još jedan dječji vrtić financiran iz PRR-a

Slika /slike/Priopcenja/2021_02_08_vrtić.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u ponedjeljak, 8. veljače 2021., posjetila Vukovarsko-srijemsku i Brodsko-posavsku županiju, pri čemu je uz ministra obrane Marija Banožića nazočila otvaranju dječjeg vrtića „Mladost“ u općini Vođinci, koji je financiran sredstvima iz Programa ruralnog razvoja. Ministrica je potom posjetila općinu Okučani gdje je održala radni sastanak s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave te obišla rekonstruirane sportske objekte, također sufinancirane EU sredstvima.
 
Projektom vrijednim više od pet milijuna kuna, financiranim sredstvima Mjere 7 Programa ruralnog razvoja, obnovio se, nadogradio i opremio dječji vrtić ''Mladost Vođinci'' u Vukovarsko-srijemskoj županiji, čime se omogućio smještaj 69 djece za jednu jasličku skupinu (10 djece) i 4 vrtićke skupine (59 djece). Projekt je obuhvatio sve potrebne instalacije te kompletno opremanje vrtića, kuhinje, radnih i gospodarskih prostorija namještajem i elektroopremom, čime se uz  povećanje kapaciteta stvorilo i pet novih radnih mjesta na puno radno vrijeme.
 
Povodom otvaranja vrtića ministrica Vučković izjavila je: „Iznimno je važna realizacija ovakvih projekata koji na prvi pogled nemaju izravne veze s poljoprivredom i kojima se kontinuirano dokazuje da su kvalitetan i sadržajan život u ruralnim područjima i demografska obnova hrvatskog sela strateški ciljevi ove Vlade. U Vukovarsko-srijemskoj županiji ugovorili smo 12 ovakvih projekata potpore dječjim vrtićima u vrijednosti preko 56 milijuna kuna upravo kako bi ova županija bila poželjno mjesto za život i uzdizanje obitelji. Do sada smo ugovorili 198 ulaganja u dječje vrtiće, ukupne vrijednosti veće od milijardu kuna - obnovit ćemo hrvatsko selo, generacijski i infrastrukturno, zajedničkim snagama i pametnim investicijama.“
 
Vukovarsko-srijemskoj županiji je kroz 23.504 ugovora Programa ruralnog razvoja te mjere tržišne i izravne potpore odobrena potpora od 3.4 milijarde kuna, od čega je isplaćeno više od tri milijarde kuna. Od toga su u okviru Mjere 7 za temeljne usluge i obnovu sela ugovorena 53 projekta vrijednosti veće od 136 milijuna kuna - uz brojne druge projekte, riječ je o ulaganjima u 12 dječjih vrtića, 4 ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda i 11 ulaganja u nerazvrstane ceste i jednu sportsku građevinu.
 
U posjetu Brodsko-posavskoj županiji ministrica Marija Vučković je u Okučanima održala radni sastanak s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave na temu učinkovitijeg korištenja uporabe poljoprivrednog zemljišta te isplate pomoći za štete od životinjskih vrsta koje obitavaju na ribnjacima, kao i o planovima pomoći i razvoja toga područja. Također, obišla je kroz Program ruralnog razvoja obnovljeno nogometno igralište i popratne sportske sadržaje, projekt vrijedan 5,7 milijuna kuna, a koji uključuje rekonstrukciju tribina s građenjem nadstrešnice, rekonstrukciju parkirališta, nogometnog igrališta i građenje malonogometnog igrališta te rasvjete nogometnog igrališta.

Pisane vijesti