Najstarija Medulinka je hrvatski kandidat za europsko stablo godine

Slika /slike/Priopcenja/Ozren_Valentic_medulinka.jpg
Prvog dana veljače započelo je ovogodišnje natjecanje za europsko stablo godine. Glasovanje traje do kraja mjeseca, a rezultati će biti objavljeni na svečanosti dodjele nagrada 17. ožujka. U natjecanju sudjeluje 14 kandidata iz cijele Europe, a među njima je i Najstarija Medulinka koja predstavlja Hrvatsku.

Riječ je o 115 godina starom stablu košćele ili ladonje (Celtis australis L.), kojega je kandidirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalni koordinator natjecanja.  Svake godine na natjecanju sudjeluju desetci ili više stotina tisuća ljudi, što dokazuje broj uključenih zemalja koji se povećava iz godine u godinu.

Republika Hrvatska priključila se 2017. godine kandidaturom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije za nacionalnog koordinatora natjecanja. Time je, u partnerstvu sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u  Zagrebu, Hrvatskim šumama d.o.o. i Hrvatskim agrometeorološkim društvom, Javna ustanova postala organizatorom nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo godine.

Glasovati se može za dva stabla i to putem stranice www.treeoftheyear.org




Naslovna fotografija: Ozren Valentić

Pisane vijesti