U Velikom Bukovcu održan sastanak s proizvođačima cvijeća na temu šteta od tuče

Slika /slike/Priopcenja/290430209_443560154448514_1103040434272488548_n.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je uz državnog tajnika Zdravka Tušeka i ravnateljicu Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandru Zokić u srijedu, 6. srpnja 2022. godine, u Velikom Bukovcu održala sastanak sa županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom, predsjednikom Županijske skupštine Josipom Križanićem, načelnikom Općine Veliki Bukovec Franjom Vrbanićem, načelnikom Općine Mali Bukovec Darkom Markovićem te lokalnim proizvođačima cvijeća na temu nedavnih velikih šteta od tuče.  

Nažalost, tijekom svibnja i lipnja ovo je područje, uz još pet županija, teško pogodila prirodna nepogoda tuča. Sastanak je održan u svrhu daljnje koordinacije te što brže i efikasnije dodjele 25 milijuna kuna za štete u poljoprivredi, u okviru Odluke o pomoći ukupne vrijednosti 54 milijuna kuna, a koju je Vlada RH donijela kako bi se u najkraćem mogućem roku ublažile i otklonile posljedice snažnog nevremena te pomoglo pogođenom stanovništvu.  
 
Varaždinski proizvođači cvijeća tijekom sastanka izvijestili su o trenutnom teškom stanju u tom sektoru, iskazavši podršku modelu pomoći koji je Vlada definirala. Prema predmetnoj odluci, pomoć će biti izravno raspodijeljena županijama proporcionalno udjelu konačnih šteta, pri čemu je u tijeku prikupljanje i evidentiranje podataka na temelju izvršenih procjena šteta od strane općinskih, gradskih i županijskih povjerenstava u Registru šteta, a zaprimanje zahtjeva planirano početkom kolovoza.  
 
Ministrica Vučković još je jednom istaknula kako je sada najvažnije zadržavanje i nastavak planiranja poljoprivredne proizvodnje i drugih gospodarskih djelatnosti te olakšavanje normalizacije životnih uvjeta na područjima stradalima od tuče te naglasila kako je Ministarstvo županijama koje su pripremile nacrte programa potpore žurno izdalo pozitivno mišljenje te je omogućeno njihovo donošenje od strane županijskih skupština, sve kako bi potpora što brže stigla do korisnika. Također, najavila je snažniju aktivaciju savjetnika Ministarstva poljoprivrede na terenu, kako bi riješili sve administrativne dvojbe hrvatskim poljoprivrednicima te ubrzali proceduru.

Uz navedeno, poljoprivrednicima koji imaju štete od tuče na raspolaganju je i opcija prijave na Natječaj Mjere 5 Programa ruralnog razvoja koja se odnosi na obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, za što je osigurano 20 milijuna kuna. Intenzitet potpore iznosi do 100 % od ukupnih prihvatljivih troškova projekta, a rok za podnošenje zahtjeva za potporu i dostavu Potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu je 29. srpnja 2022.
 

Pisane vijesti