U Tuhelju održano 17. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj

Slika /slike/Priopcenja/Tuhelj.jpg
Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) je u suradnji sa Središnjim savezom udruga uzgajivača svinja Hrvatske (SUS) a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, kao i Krapinsko-zagorske županije 12. i 13. travnja ove godine održava 17. savjetovanje uzgajivača svinja Republike Hrvatske.  

„Unatoč brojnim izazovima s kojima se posljednjih godina susreće ovaj sektor, uvjeren sam da sve aktivnosti koje provode naše institucije, ali isto tako i mjere koje je Ministarstvo poljoprivrede donosilo kao i one koje zajedno u dijalogu s vama pripremamo za buduće razdoblje, daju potporu da ovaj sektor ne samo opstaje, nego bude konkurentniji i uspješniji“, rekao je državni tajnik Zdravko Tušek otvarajući savjetovanje u ime ministrice poljoprivrede Marije Vučković. Podsjetio je da je Ministarstvo poljoprivrede, između ostaloga, kroz Program ruralnog razvoja do kraja prošle godine ugovorilo nešto više od 400 milijuna kuna investicija u svinjogojske farme, prije svega u objekte za uzgoj svinja kao i u zbrinjavanje stajskog gnoja, kao i brojne mjere. Trenutno je aktivan natječaj za ulaganja u tovilišta za svinje vrijednosti nešto više od 200 milijuna kuna a u pripremi su i novi. Zahvalio je organizatorima na ustrajnosti organiziranja skupa a time i davanju prilike za komunikaciju primarnih proizvođača, prerađivača, predstavnika državnih institucija i znanstvene zajednice.

„Posjećenost ovog kao i dosadašnjih Savjetovanja potvrđuje potrebu uzgajivača za razmjenom iskustava i stjecanjem novih znanja, kao i otvaranja novih poslovnih mogućnosti. Jedan od naših zadataka je informiranje i edukacija uzgajivača jer je ono od ključnog značaja za postizanje učinkovite stočarske proizvodnje“, rekla je ravnateljica HAPIH-a dr. sc. Darja Sokolić ističući ulogu HAPIH-a u iznalaženju rješenja na izazove s kojima se suočavaju proizvođači u ovom sektoru, te podizanju produktivnosti i konkurentnosti obiteljskih gospodarstava. Djelatnost HAPIH-a u sektoru svinjogojstva u prvom redu je vezana uz provedbu uzgojnih programa konvencionalnih, ali i hrvatskih izvornih pasmina svinja, i u tom kontekstu intenzivan rad na ustrojavanju vjerodostojnog sustava praćenja proizvodnih pokazatelja koji će biti koristan uzgajivačima pri donošenju odluke o odabiru uzgoja kojeg žele primijeniti na svojoj farmi. 

Kroz 15-ak izlaganja znanstvenika Agronomskog i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek i Medicinskog fakulteta Osijek te stručnjaka Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a bilo je riječi o provedbi uzgojno-selekcijskih mjera i postupaka, preventive i zdravstvene zaštite, hranidbe, smještaja svinja, zakonske legislative, agrarne politike, ruralnog razvoja, ali i o sve većim zahtjevima potrošača za kvalitetom proizvoda, održivosti sustava, dobrobiti životinja i porijekla proizvoda, te u konačnici brige o ljudskom zdravlju. U kontekstu promocije domaće proizvodnje istaknuti su i sustavi neobaveznog označavanja Meso hrvatskih farmi i Dokazana kvaliteta.

Razmjenu mišljenja, ideja i prijedloga dodatno su potaknule i dvije panel rasprave.  O ključnim čimbenicima koji utječu na organiziranost tržišta svinjskog mesa raspravljali su Zdravko Tušek ispred Ministarstva poljoprivrede, predsjednik SUS-a Dalibor Vrček, Goran Jančo kao predstavnik proizvođačke organizacije, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja Krešimir Kuterovac, Zoran Grgić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, David Kranjac s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) te Davor Pašalić iz HAPIH-a.

Panelisti drugog okruglog stola na temu „Meso svinja u prehrani ljudi“ su bili Marija Tumpak ispred Ministarstva poljoprivrede, predsjednik SUS-a Dalibor Vrček, Goran Kiš i Daniel Karolyi s Agronomskog fakulteta, Goran Kušec s FAZOS-a, Sven Menčik s Veterinarskog fakulteta, Mario Bratulić ispred Udruge proizvođača istarskog pršuta te Brigita Hengl iz HAPIH-a.

Pisane vijesti