Studenti fakulteta Agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka u posjetu Ministarstvu

  • Slika /slike/Priopcenja/2022412_studenti.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica Marija Vučković je s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom u utorak, 12. travnja 2022. godine, ugostila skupinu studenata fakulteta Agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka u Ministarstvu poljoprivrede. Tom prilikom je ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goran Lipavić održao kratku prezentaciju o djelokrugu i specifičnostima rada Ministarstva, nakon čega je uslijedila rasprava tijekom koje je ministrica sa suradnicima odgovarala na pitanja studenata.

Ministrica Vučković je tijekom posjeta devet studenata prve godine diplomskog studija zootehnike, u pratnji profesora Nikole Raguža i Borisa Lukića, istaknula kako posebno cijeni interes za ovaj studij s obzirom na osjetljivost poljoprivrede i intenzivnog rada i truda koje zahtijeva stočarstvo.

Također, ministrica je naglasila važnost generacijske obnove s obzirom na naše strateške ciljeve, negativne demografske trendove te starosnu strukturu nositelja poljoprivrednih gospodarstava, pri čemu je akcentirala zadaću i cilj Ministarstva da poveća udio mladih poljoprivrednika na 20 %.

U tom svjetlu, mladi poljoprivrednici bit će u fokusu financiranja i u novom programskom razdoblju od 2023. godine, dok je iz Programa ruralnog razvoja mladim poljoprivrednicima odobrena potpora veća od 528 milijuna kuna, pri čemu je do sada isplaćeno više od 481 milijuna kuna.

Ministarstvo poljoprivrede i treću godinu zaredom dodjeljuje bespovratna sredstva studentima u poljima agronomije, biotehnologije, prehrambene tehnologije i nutricionizma u iznosu od 10 tisuća kuna po studentu za akademsku godinu. Do sada su osigurane stipendije u vrijednosti 24,7 milijuna kuna, a stipendiju u tekućoj akademskoj godini koristi 741 student. Do sada je Ministarstvo Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku financiralo stipendija u ukupnom iznosu od 14,6 milijuna kuna.    

Pisane vijesti