U Sisačko-moslavačku županiju upućeni novi ugovori iz Programa ruralnog razvoja

  • Slika /slike/Priopcenja/U0.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika



 

Najavljeni programi pomoći za potresom pogođena područja te za saniranje povećanih troškova proizvodnje

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom u ponedjeljak, 31. siječnja 2022. godine, u nazočnosti župana Ivana Celjaka posjetila Sisačko-moslavačku županiju, pri čemu je u županiju donijela nove ugovore o potpori iz Programa ruralnog razvoja (PRR), ukupne vrijednosti odobrene potpore gotovo dva milijuna kuna te investicijske vrijednosti projekata 3,5 milijuna kuna, nakon čega je posjetila lokalna poljoprivredna gospodarstva čija se obnova financira iz Mjere 5 PRR-a.

Četiri nova ugovora se odnose na potporu za obnovu poljoprivrednih potencijala iz Mjere 5, a obuhvaćaju ulaganja u pčelinje zajednice i kupnju traktora, ugovor o potpori iz Mjere 4 koja će omogućiti izgradnju nadstrešnice za sklanjanje stoke te ugovor iz Mjere 6 za kupnju poljoprivredne mehanizacije za pružanje usluga u ruralnim područjima. Naime, odmah nakon potresa te do sada su objavljena su tri pojednostavljena i ubrzana natječaja iz Mjere 5 Programa ruralnog razvoja za obnovu proizvodnih potencijala. Savjetnici Ministarstva poljoprivrede su do sada obilaskom terena izdali ukupno 418 Zapisnika o verifikaciji šteta, na prva dva natječaja zaprimljena je 171 prijava, zatražena je vrijednost potpore veća od 76 milijuna kuna, a prijave za treći natječaj, vrijedan 100 milijuna kuna, su u tijeku, te se očekuju prijave za potporu za veće investicije, obnovu gospodarskih objekata. Kako bi poljoprivrednici čim brže i čim lakše obnavljali proizvodne potencijale, kreiran je i jamstveni program u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, koji osigurava isplatu predujma poljoprivrednicima, a garancija se može opravdati sve do zadnje rate, što značajno olakšava zatvaranje financijske konstrukcije projekta.

„Ovom prilikom želim najaviti novi program potpora male vrijednosti, u iznosu od 6,5 milijuna kuna, koji će se odnositi na sve poljoprivrednike iz Sisačko-moslavačke županije. Cilj je poslati poruku proizvođačima na potresom pogođenim područjima u vrijeme izrade planova i pripreme poljoprivrednih površina za nadolazeću sjetvu, da znaju da mogu računati na financijsku potporu kojom će zadržati proizvodnju i povećati razinu dosadašnje proizvodne prakse na svojim gospodarstvima. Dodatno, najavljujemo i program pomoći, s obzirom na troškove uzrokovane povećanjem cijena plina, energije i umjetnih gnojiva, koji će biti vrijedan u skladu s raspoloživim sredstvima Državnog proračuna“, istaknula je ministrica poljoprivrede.  

Dosad je u Sisačko-moslavačkoj županiji ugovoreno 1,18 milijardi kuna te isplaćeno 972 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja. Osim toga, za 1 864 poljoprivrednika u ovoj županiji isplaćeno je ukupno 41,8 milijuna kuna putem Covid mjera pomoći.
 
Prijedlog Programa potpore poljoprivrednicima na području Sisačko-moslavačke županije je objavljen u elektronskom savjetovanju na poveznici.
 

Pisane vijesti