Otvorena izložba „Priča o cekeru“

  • Slika /slike/Priopcenja/Izložba Priča o cekeru.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Objavljen javni poziv za financiranje udruga koje promiču poljoprivredu i ruralni prostor
 
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u utorak, 1. veljače 2022.  godine,  u nazočnosti predsjednice Odbora za poljoprivredu Marijane Petir, izaslanika gradonačelnika Grada Zagreba Dejana Jajića te predsjednice Udruge Mine Petre Petričec u Hrvatskoj kući Materina priča otvorila izložbu pod nazivom „Priča o cekeru“ te ovom prilikom najavila novi Javni poziv za udruge koje promiču poljoprivredu i vrijednost ruralnog prostora Republike Hrvatske.Izložba je dio projekta očuvanja i promicanja tradicije izrade cekera od kukuruzne komušine, koja je biološki ostatak u poljoprivrednoj proizvodnji, a cilj manifestacije je promicanje poljoprivrede, vrijednosti ruralnog prostora i kulturne baštine, dok je pletenje cekera od komušine kukuruza stoljetna vještina i tradicija žena ruralnih prostora u Hrvatskoj. Dosad je Hrvatsku kuću Materina priča posjetilo čak 30 tisuća ljudi, a ove godine za sve posjetitelje je otvorena od 1. do 28. veljače 2022. godine. Autorica dizajna Mina Petra Petričec oblikovala je ceker kao ekološki uporabni suvenir s motivima narodnih nošnji, čiju vrijednost potvrđuju brojna priznanja i nagrade: Zlatna medalja na 1. Salonu inovacija u Bjelovaru, Grand Prix i Prva nagrada izložbe suvenira Kvarner Expo u Opatiji, Priznanje Suncokret ruralnog turizma, Zagreb 2020.
 
„Pri izradi suvenira - CEKERA sudjeluju udruge, narodni  umjetnici i obiteljska gospodarstva s područja cijele Hrvatske. Na taj način svi zajedno čuvamo i promičemo poljoprivredu, vrijednost ruralnih prostora, kulturnu baštinu i rukotvorstvo te jačamo žensko poduzetništvo i turističku ponudu. Materina priča prepoznatljiva je u Hrvatskoj i svijetu, čemu u prilog govori podatak da nas je do danas posjetilo više desetaka tisuća ljudi, a strani gosti i veleposlanici država svijeta česti su gosti u Hrvatskoj kući“, ističe predsjednica Udruge i autorica dizajna Mina Petra Petričec.
 
„Ministarstvo poljoprivrede podržava hvalevrijedne projekte poput „Priče o cekeru“, koji promoviraju dobrobit života na selu te su inovativni i stvaraju dodanu vrijednost. Ovaj projekt ima višestruku važnost, riječ je o sjajnom primjeru vrijednog hrvatskog suvenira prožetog maštovitim dizajnom, a koji nastaje od ostataka od poljoprivredne proizvodnje, uz korištenje prirodnih materijala i ručnu izradu bez utroška energije te promociju kulturne baštine ruralnih krajeva. Zbog ovakvih priča upravo objavljujemo novi Javni poziv, vrijedan milijun kuna, za udruge koje svojim djelovanjem promiču poljoprivredu i hrvatsko selo“, izjavila je ministrica Vučković povodom otvorenja izložbe.
 
Javni poziv za financiranje programa i projekata udruga koje promiču poljoprivredu i vrijednost ruralnog prostora Republike Hrvatske za 2022. godinu možete pronaći na poveznici.

Pisane vijesti