U Sisačko-moslavačkoj županiji dodijeljeni novi ugovori u vrijednosti 13 milijuna kuna

  • Slika /slike/Priopcenja/SMŽugovori3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak je u četvrtak, 1. travnja 2021. u Udruženju obrtnika Sisak dodijelio 12 novih ugovora o potporama iz Programa ruralnog razvoja za projekte Sisačko-moslavačke županije. Putem dodijeljenih ugovora odobrena je ukupna vrijednost potpora od 13,3 milijuna kuna, pri čemu ukupna vrijednost investicija u Sisačko-moslavačko županiju putem ovih projekata iznosi 15 milijuna kuna.
 
Ugovor o odobrenoj potpori omogućit će ugradnju fotonaponske ćelije pomoću koje će obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo proizvoditi električnu energiju te će navedenom investicijom zadovoljiti 95% potrebe za električnom energijom. Tri OPG-a će dodijeljenim sredstvima razvijati nepoljoprivredne djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima putem operacije, za koju je zahvaljujući velikom broju kvalitetnih projekata povećan iznos raspoloživih sredstava putem Programa ruralnog razvoja za dodatnih 100 milijuna kuna.
 
Putem dodijeljenih potpora u Sisačko-moslavačkoj županiji uredit će se TENINA STAZA u općini Lipovljani, poučna staza „Crkveni jarak" na Moslavačkoj gori, edukativna promatračnica Lovča, poučno-rekreativna staza park šume Djed i edukativna šumska staza Utolica te će se rekonstruirati traktorski putevi u šumske ceste u većem šumskom kompleksu PLETERAC te u privatnim šumama "NOVI SISAK-SUNJA".
 
Također, dodijeljen je Ugovor u vrijednosti potpore od 2,7 milijuna kuna PROMES CVANCIGER D.O.O., koji će jednako toliko sredstava dodatno uložiti u svoj projekt - opremanje objekta za klanje životinja i preradu mesa te nabavku gospodarskih vozila. Ministarstvo poljoprivrede je upravo radi velikog broja prijavljenih kvalitetnih projekata koji uključuju preradu proizvoda i stvaranje proizvoda dodane vrijednosti te ulaganja u iste donijelo odluku o povećanju sredstava za Natječaj za provedbu tipa operacije 4.2.1 „Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima“ za 162 milijuna kuna, čime je ukupan iznos prihvatljivih sredstava povećan s početnih 300 milijuna kuna na 462 milijuna kuna.
 
„Veliko mi je zadovoljstvo upravo ovdje u Sisačko-moslavačkoj županiji, koja je mnogo pretrpjela posljednjih mjeseci, uručiti ugovore o financiranju projekata iz Programa ruralnog razvoja, koji će omogućiti nova vrijedna ulaganja te ubrzati razvoj ruralnih područja i rast poljoprivredne proizvodnje na potresom pogođenim područjima. Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano i sustavno provodi niz aktivnosti kojima na potresom pogođenim područjima osigurava pomoć svima kojima je pomoć potrebna, a  u travnju će započeti prijave za mjeru 5 Programa ruralnog razvoja pomoću koje će poljoprivrednici obnoviti svoje objekte, mehanizaciju i proizvodne površine.  Ukupno do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Sisačko-moslavačkoj županiji isplaćeno gotovo 877 milijuna kuna putem nešto više od 16 400 ugovora. Pred nama u novoj financijskoj perspektivi je gotovo 5 milijardi eura namijenjenih ulaganjima u hrvatsku poljoprivredu te se veselim sljedećoj ovakvoj prilici, dodjeli potpora za realizaciju novih ambicioznih poljoprivrednih projekata u Sisačko-moslavačkoj županiji“, istaknuo je državni tajnik Majdak.
 

Pisane vijesti