U Poreču otvoren međunarodni znanstveno-stručni skup „Veterinarski dani"

Slika /slike/Priopcenja/Veterinarski dani_201022.jpg
Međunarodni znanstveno-stručni skup "„Veterinarski dani" otvoren je u četvrtak, 20. listopada 2022. u Poreču, sudjeluje oko 500 doktora veterinarske medicine iz Hrvatske i EU te susjednih zemalja, a otvorenju je nazočila izaslanica premijera Plenkovića, ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Na večerašnjem svečanom otvorenju u porečkom hotelu Parentium Plava Laguna bili su i brojni gosti i uzvanici. 

Sudionici znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem „Veterinarski dani" do nedjelje će raspravljati o temama iz područja zaštite zdravlja i dobrobiti životinja. veterinarskog javnog zdravstva i sigurnosti hrane, o promjenama zakonodavstva Europske unije u području zdravlja životinja, a onda posljedično i ljudi, te o novom Zakonu o hrani i Zakonu o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je na otvorenju da dodatno potvrđivanje Hrvatske kao zemlje službeno slobodne od određenih bolesti životinja, omogućava slobodno kretanje životinja i proizvoda životinjskog podrijetla i time jača konkurentnost stočarske proizvodnje. Dodala je kako je jedna od najznačajnijih mjera u kojima aktivnu ulogu ima upravo veterinarska struka, kategorizacija svinjogojskih farmi u odnosu na 'bio sigurnost' koja je "ključni čimbenik sprječavanja unosa virusa afričke svinjske kuge".

"Prema zadnjim podacima hrvatski veterinari su od ožujka 2019. godine proveli 94 tisuće kategorizacija, od čega je 11 tisuća kategorizacija bilo provedeno s ciljem unaprjeđenja u višu kategoriju", rekla je ministrica Vučković.

Ministarstvo poljoprivrede RH je u iznosu od gotovo 1,5 milijuna kuna, sufinanciralo unaprjeđenje bio sigurnosti na farmama, koje drže svinje na otvorenom, dodala je.

Ministrica je najavila da je u 2023. godini planirana izrada novoga Zakona o veterinarstvu, koji će biti "puno manjega opsega nego dosadašnji, a kojim će se regulirati organizacija veterinarske djelatnosti".

Na novinarsko pitanje vezano za pojavu bedrenice na području Parka prirode Lonjsko polje, ministrica Vučković je rekla kako je ove godine zabilježena značajna  pojavnost na tom području te je zahvalila svima koji su sudjelovali najprije u ublažavanju posljedica, a onda u otklanjanju.

"S obzirom na karakteristike bolesti idućih dvadeset godina cijepljenje će na cijelom području biti obvezno. Mi smo uspješno i u kratkom roku uspjeli cijepiti sve životinje sa zaraženih pašnjaka, a svi su se pridržavali naredbi", rekla je Vučković, dodavši da će Ministarstvo pomoći proizvođačima koji su se suočili s tim problemom.


Vlada će u proračunu za iduću godinu osigurati izdašnije pozicije za veterinarsku službu

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za javnu nabavu Ivan Bubić naglasio je da će Vlada u proračunu za sljedeću godinu osigurati nove izdašnije pozicije za veterinarsku službu jer je "uvidjela da kvalitetno obavljeni veterinarski pregledi gospodarstva smanjuju sivu ekonomiju i pridonose uvođenju reda u promet stoko, što ova Vlada ima za cilj". 

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić rekao je da inspektorat poduzima sve mjere kako bi ovaj sustav bio učinkovit, istaknuvši da je od 1. siječnja ove godine do danas Državni inspektorat obavio 91 opoziv prehrambenog proizvoda.  

Pisane vijesti